Zwolennicy raw food twierdzą, że obróbka termiczna żywności pozbawia ją wszystkich tak cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Do podstawowych składników takiej diety należą produkty jak najbardziej świeże, dojrzałe, organiczne – i przede wszystkim surowe. Idealne są tu więc między innymi owoce, orzechy, nasiona i ziarna, czyli składniki naszej propozycji kulinarnej na dziś.
Pożywne RAW śniadanie
Danie wydaje się mieć same zalety: jest proste, niezwykle odżywcze, sycące i pyszne. Dzięki zmiksowaniu uzyskuje bardzo kremową i puszystą konsystencję. Zawiera wiele składników, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Plusem jest też na pewno szybkość przygotowania – wystarczy kilka minut! Co za oszczędność czasu!
Składniki:
- 3 łyżki płatków owsianych
- 2 suszone śliwki
- garstka suszonej żurawiny (zamiennie mogą być również rodzynki)
- 6 migdałów (lub innych dowolnych orzechów)
- 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
- 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion chia
- 2 duże lub 3 małe daktyle
- 1 łyżeczka cynamonu – do posypania
- 1/3 banana
- 5-6 truskawek
Przygotowanie:
- W wieczór poprzedzający przygotowanie wszystkie składniki poza owocami zalać gorącą wodą i posypać łyżeczką cynamonu. Zostawić na noc.
- Następnego dnia wrzucić wszystko (wraz z wodą, w której się moczyło) do blendera kielichowego, dodać banana i truskawki (lub inne owoce – patrz: Praktyczne wskazówki).
- Zmiksować. Jeśli konsystencja będzie za gęsta, dolać trochę wody lub mleka roślinnego.
Praktyczne wskazówki:
Dodając za każdym razem inne owoce, orzechy i pestki, raw śniadanie można dowolnie modyfikować. Co do owoców, wspaniale smakuje mango, może być też jabłko i np. gruszka.
Smacznego!
Źródło: http://www.kierunekzdrowie.com/2013/04/najzdrowsze-sniadanie-ever-raw.html