O Zdrowie Dbaj

Pożywne RAW śniadanie

Zwolennicy raw food twierdzą, że obróbka termiczna żywności pozbawia ją wszystkich tak cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Do podstawowych składników takiej diety należą produkty jak najbardziej świeże, dojrzałe, organiczne – i przede wszystkim surowe. Idealne są tu więc między innymi owoce, orzechy, nasiona i ziarna, czyli składniki naszej propozycji kulinarnej na dziś.

 

Pożywne RAW śniadanie

 

Danie wydaje się mieć same zalety: jest proste, niezwykle odżywcze, sycące i pyszne. Dzięki zmiksowaniu uzyskuje bardzo kremową i puszystą konsystencję. Zawiera wiele składników, które powinny być obecne w naszej codziennej diecie. Plusem jest też na pewno szybkość przygotowania – wystarczy kilka minut! Co za oszczędność czasu!

 

Składniki:

  • 3 łyżki płatków owsianych
  • 2 suszone śliwki
  • garstka suszonej żurawiny (zamiennie mogą być również rodzynki)
  • 6 migdałów (lub innych dowolnych orzechów)
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonego siemienia lnianego
  • 1 łyżeczka świeżo zmielonych nasion chia
  • 2 duże lub 3 małe daktyle
  • 1 łyżeczka cynamonu – do posypania
  • 1/3 banana
  • 5-6 truskawek

 

Przygotowanie:

  1. W wieczór poprzedzający przygotowanie wszystkie składniki poza owocami zalać gorącą wodą i posypać łyżeczką cynamonu. Zostawić na noc.
  2. Następnego dnia wrzucić wszystko (wraz z wodą, w której się moczyło) do blendera kielichowego, dodać banana i truskawki (lub inne owoce – patrz: Praktyczne wskazówki).
  3. Zmiksować. Jeśli konsystencja będzie za gęsta, dolać trochę wody lub mleka roślinnego.

 

Praktyczne wskazówki:

Dodając za każdym razem inne owoce, orzechy i pestki, raw śniadanie można dowolnie modyfikować. Co do owoców, wspaniale smakuje mango, może być też jabłko i np. gruszka.

 

Smacznego!

 

Źródło: http://www.kierunekzdrowie.com/2013/04/najzdrowsze-sniadanie-ever-raw.html

Scroll to Top
Skip to content