Można powiedzieć, że desery raw to słodyczowy ideał – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Poniższa propozycja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, niezwykła harmonia smaków i wyrafinowane połączenie awokado, orzechów i daktyli. Nic tylko próbować!
Składniki:
2 łyżki karobu
1 szklanka dowolnych orzechów
0,5 szklanki miękkich daktyli
2 łyżki wiórków kokosowych
2 sztuki awokado
80 mililitrów soku z cytryny
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
80 mililitrów syropu z agawy
400 mililitrów mleka kokosowego
4 łyżki oleju kokosowego
2 łyżeczki herbaty matcha (składnik opcjonalny)
Przygotowanie:
- Zblendować orzechy, następnie dodać daktyle (bez pestek) i karob. Ponownie użyć blendera. Dosypać wiórki kokosowe i wymieszać.
- Formę wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną mieszankę i docisnąć spód. Następnie włożyć do lodówki.
- Do blendera dodać kolejno: miąższ z dojrzałych awokado, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy oraz mleko kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i opcjonalnie sproszkowaną matche.
- W wyniku zblendowania uzyskujemy gładki zielony krem. Jest pyszny, ale można go też dosłodzić według własnych preferencji.
- Przelać do formy i włożyć do zamrażarki na minimum 4 godziny (można na dłużej).
Praktyczne wskazówki:
Ciasto wyjąć z zamrażalnika na około 20 minut przed podaniem. Można udekorować owocami. Podawać pokrojone na kawałki.
Smacznego!