Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Można powiedzieć, że desery raw to słodyczowy ideał – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Poniższa propozycja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, niezwykła harmonia smaków i wyrafinowane połączenie awokado, orzechów i daktyli. Nic tylko próbować!

 

Składniki:

2 łyżki karobu

1 szklanka dowolnych orzechów

0,5 szklanki miękkich daktyli

2 łyżki wiórków kokosowych

2 sztuki awokado

80 mililitrów soku z cytryny

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

80 mililitrów syropu z agawy

400 mililitrów mleka kokosowego

4 łyżki oleju kokosowego

2 łyżeczki herbaty matcha (składnik opcjonalny)

 

Przygotowanie:

  1. Zblendować orzechy, następnie dodać daktyle (bez pestek) i karob. Ponownie użyć blendera. Dosypać wiórki kokosowe i wymieszać.
  2. Formę wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć przygotowaną mieszankę i docisnąć spód. Następnie włożyć do lodówki.
  3. Do blendera dodać kolejno: miąższ z dojrzałych awokado, sok z cytryny, ekstrakt waniliowy, syrop z agawy oraz mleko kokosowe, rozpuszczony olej kokosowy i opcjonalnie sproszkowaną matche.
  4. W wyniku zblendowania uzyskujemy gładki zielony krem. Jest pyszny, ale można go też dosłodzić według własnych preferencji.
  5. Przelać do formy i włożyć do zamrażarki na minimum 4 godziny (można na dłużej).

 

Praktyczne wskazówki:

Ciasto wyjąć z zamrażalnika na około 20 minut przed podaniem. Można udekorować owocami. Podawać pokrojone na kawałki.

 

Smacznego!

 

Źródło: https://uwielbiam.pl/przepis/ciasto-raw-z-awokado