Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Poniższa propozycja jest o tyle ciekawa, że wymaga niewielu składników i jest to wersja dania na… surowo.
Zaciekawieni? Zapraszamy do kuchni!
Składniki:
Na ciasto:
- 5 dojrzałych bananów
- 1 łyżeczka BIO esencji waniliowej
Na nadzienie:
- 200 g nerkowców
- 1 słodka pomarańcza
- 3-4 marakuje
Na sos:
- 5 dojrzałych słodkich brzoskwiń
- 1 łyżka syropu z agawy BIO
Przygotowanie:
- Nerkowce namoczyć na noc. Odcedzić i przepłukać.
- Banany zblendować z łyżeczką esencji waniliowej. Otrzymaną masę przelać na maty do suszenia żywności.
- Suszyć w dehydratorze przez 10-12 godzin. Optymalna temperatura to 45 stopni.
- Gotowe naleśniki odkleić z mat, a następnie nożyczkami podzielić na 2 równe części.
- W celu przygotowania nadzienia zblendować nerkowce z sokiem z pomarańczy. Uzyskaną masą wysmarować naleśniki.
- Na wierzch nałożyć po łyżeczce miąższu z marakui i zawinąć naleśniki.
- Aby wykonać sos, wystarczy zblendować brzoskwinie z syropem z agawy.
- Udekorować wedle uznania.
Praktyczne wskazówki:
Jeżeli nie planujemy zjeść naleśników od razu, warto poukładać je tak, żeby się ze sobą nie stykały (mogłyby się wtedy skleić).
Zamiast dehydratora można użyć piekarnika, jednak jego temperatura powinna być niska, najlepiej 60 stopni. Jest wtedy optymalna, tj. żywność ulega suszeniu, a nie gotuje się. Drzwiczki piekarnika powinny być lekko otwarte: wystarczy szczelina o szerokości od 5 do 10 cm. Umożliwi to ważną dla równomiernego suszenia cyrkulację powietrza.
Źródło: https://surowakuchniamarty.pl/nalesniki-z-serkiem-i-sosem-brzoskwiniowym/