Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Bohaterem poniższego przepisu jest chrzan, którego korzeń ma liczne właściwości lecznicze. Najcenniejszy składnik, jaki w nim występuje, to glikozyd siarkowy synigryna, który nadaje przyprawie charakterystyczny ostry smak. Obecna w tym związku siarka stanowi dla naszego organizmu jeden z najważniejszych składników odżywczych: pomaga zachować zdrowie, młodość i energię, wpływa też na mineralizację kości.

Nasza propozycja jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo, bardzo zdrowa – uzupełnia wapń i poprawia gęstość kości.

 

Zupa chrzanowa z tofu

 

Składniki:

  • 5 średniej wielkości ziemniaków
  • 1 pietruszka
  • kawałek selera
  • 2 marchewki
  • 1 kostka bulionu warzywnego BIO
  • 1 łyżka masła lub ghee
  • 1,9 l wody
  • sól i pieprz do smaku
  • 1 słoiczek chrzanu (do smaku)
  • 1 kostka tofu wędzonego
  • 1 słodka śmietanka (np. pełna śmietanka BIO)
  • natka pietruszki

 

Przygotowanie:

  1. Warzywa obrać, umyć i pokroić.
  2. W garnku rozpuścić masło lub ghee. Dodać pokrojone warzywa i lekko podsmażyć.
  3. Dolać gorącą wodę i przyprawić kostką bulionu, solą i pieprzem. Opcjonalnie można dorzucić także 2-3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.
  4. Gotować pod przykryciem 15-20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę tofu oraz chrzan i gotować kolejne 10 minut.
  5. Pod koniec dolać śmietankę i wrzucić drobno pociętą natkę pietruszki.

 

Smacznego i… na zdrowie!

 

Źródło: https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid02GpxgUEMrxKAvyNMWS2r4v96j18TtEdxJ6k3v16u1AADPChRw58uNwY5ok8KBhYLRl&id=100063548624462