Bohaterem poniższego przepisu jest chrzan, którego korzeń ma liczne właściwości lecznicze. Najcenniejszy składnik, jaki w nim występuje, to glikozyd siarkowy synigryna, który nadaje przyprawie charakterystyczny ostry smak. Obecna w tym związku siarka stanowi dla naszego organizmu jeden z najważniejszych składników odżywczych: pomaga zachować zdrowie, młodość i energię, wpływa też na mineralizację kości.
Nasza propozycja jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo, bardzo zdrowa – uzupełnia wapń i poprawia gęstość kości.
Zupa chrzanowa z tofu
Składniki:
- 5 średniej wielkości ziemniaków
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 marchewki
- 1 kostka bulionu warzywnego BIO
- 1 łyżka masła lub ghee
- 1,9 l wody
- sól i pieprz do smaku
- 1 słoiczek chrzanu (do smaku)
- 1 kostka tofu wędzonego
- 1 słodka śmietanka (np. pełna śmietanka BIO)
- natka pietruszki
Przygotowanie:
- Warzywa obrać, umyć i pokroić.
- W garnku rozpuścić masło lub ghee. Dodać pokrojone warzywa i lekko podsmażyć.
- Dolać gorącą wodę i przyprawić kostką bulionu, solą i pieprzem. Opcjonalnie można dorzucić także 2-3 liście laurowe i 5 kulek ziela angielskiego.
- Gotować pod przykryciem 15-20 minut. Następnie dodać pokrojone w kostkę tofu oraz chrzan i gotować kolejne 10 minut.
- Pod koniec dolać śmietankę i wrzucić drobno pociętą natkę pietruszki.
Smacznego i… na zdrowie!