Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Tofucznica jest obecnie daniem wręcz klasycznym – jako wegański odpowiednik jajecznicy od wielu lat przygotowują ją sobie na śniadanie miłośnicy kuchni roślinnej i nie tylko. Jej sporządzenie zajmuje co najwyżej kwadrans, a w kwestii składników ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Nasza propozycja na dziś, to…

 

Tofucznica z jarmużem i pomidorami

 

Składniki:

  • 1/2 czerwonej cebuli
  • 5 pieczarek
  • 3 pomidory
  • 1 liść jarmużu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 kostka naturalnego tofu
  • Sól i pieprz do smaku
  • 1/3 łyżeczki curry
  • 1/4 łyżeczki chili
  • szczypta kurkumy
  • 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
  • 2 łyżki wody
  • 1 łyżka oleju słonecznikowego
  • 1 łyżka płatków drożdżowych

 

Przygotowanie:

  1. Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.
  2. Pomidory sparzyć, a następnie pokroić w kostkę (można obrać ze skórki).
  3. Liść jarmużu pozbawić grubej łodygi i porwać na kawałki.
  4. Czosnek obrać i posiekać.
  5. Tofu rozdrobnić na małe kawałki przy użyciu widelca lub palcami.
  6. Wszystkie przyprawy wsypać do miski i wymieszać z wodą, tak, żeby składniki połączyły się.
  7. Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu (2-3 minuty). Dodać pieczarki i smażyć do odparowania z nich całej wody. Dorzucić pomidory, jarmuż oraz czosnek. Mieszając, podsmażyć przez 2-3 minuty.
  8. Dodać płatki drożdżowe i rozdrobnione tofu, a następnie przyprawić. Dokładnie połączyć składniki i smażyć tofucznicę, aż nabierze złocistego koloru.

Tofucznicę serwować zaraz po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.

 

Smacznego!

 

Źródło: https://kukbuk.pl/przepisy/tofucznica-z-jarmuzem-i-pomidorami/