Tofucznica jest obecnie daniem wręcz klasycznym – jako wegański odpowiednik jajecznicy od wielu lat przygotowują ją sobie na śniadanie miłośnicy kuchni roślinnej i nie tylko. Jej sporządzenie zajmuje co najwyżej kwadrans, a w kwestii składników ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Nasza propozycja na dziś, to…
Tofucznica z jarmużem i pomidorami
Składniki:
- 1/2 czerwonej cebuli
- 5 pieczarek
- 3 pomidory
- 1 liść jarmużu
- 1 ząbek czosnku
- 1 kostka naturalnego tofu
- Sól i pieprz do smaku
- 1/3 łyżeczki curry
- 1/4 łyżeczki chili
- szczypta kurkumy
- 1/2 łyżeczki słodkiej wędzonej papryki
- 2 łyżki wody
- 1 łyżka oleju słonecznikowego
- 1 łyżka płatków drożdżowych
Przygotowanie:
- Cebulę pokroić w kostkę, a pieczarki w plasterki.
- Pomidory sparzyć, a następnie pokroić w kostkę (można obrać ze skórki).
- Liść jarmużu pozbawić grubej łodygi i porwać na kawałki.
- Czosnek obrać i posiekać.
- Tofu rozdrobnić na małe kawałki przy użyciu widelca lub palcami.
- Wszystkie przyprawy wsypać do miski i wymieszać z wodą, tak, żeby składniki połączyły się.
- Na patelni rozgrzać olej. Wrzucić cebulę i zeszklić na średnim ogniu (2-3 minuty). Dodać pieczarki i smażyć do odparowania z nich całej wody. Dorzucić pomidory, jarmuż oraz czosnek. Mieszając, podsmażyć przez 2-3 minuty.
- Dodać płatki drożdżowe i rozdrobnione tofu, a następnie przyprawić. Dokładnie połączyć składniki i smażyć tofucznicę, aż nabierze złocistego koloru.
Tofucznicę serwować zaraz po przygotowaniu. Najlepiej smakuje z razowym pieczywem.
Smacznego!
Źródło: https://kukbuk.pl/przepisy/tofucznica-z-jarmuzem-i-pomidorami/