Wegańskie tosty francuskie z truskawkami to propozycja dla tych miłośników kuchni roślinnej, którzy lubią śniadania na słodko i mają rano mało czasu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie.
Chrupiące tosty w wersji z truskawkami w balsamico przygotowujemy bez jajek, które doskonale zastępuje mąka z cieciorki. Jest to świetny patent w każdej potrawie, w której potrzebna jest jajeczna konsystencja.
Sezon truskawkowy w pełni, spróbujmy zatem tej wyśmienitej propozycji na lato.
Wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico
Składniki:
- 3-4 łyżki stołowe oliwy extra virgin z pierwszego tłoczenia
Na tosty francuskie:
- 1/2 bagietki
- 2/3 szklanki wody lub mleka kokosowego dla uzyskania bardziej pełnego smaku
- 1/2 szklanki mąki z cieciorki
- 1 łyżeczka octu jabłkowego/soku z cytryny
- 1 łyżeczka ksylitolu
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
Na truskawki w balsamico:
- 1 szklanka truskawek
- 4 łyżki stołowe octu balsamicznego
- 2 łyżki stołowe ksylitolu
- szczypta anyżu gwiazdkowego w proszku
- szczypta czarnego pieprzu
Przygotowanie:
- Truskawki pokroić w plastry i przełożyć do miski.
- Owoce zasypać ksylitolem, a następnie polać octem balsamicznym. Zamieszać.
- Posypać szczyptą czarnego pieprzu. Odstawić do czasu, aż truskawki zrobią się miękkie, a ksylitol rozpuści się.
- Do mąki z cieciorki dodać kolejno ksylitol, cynamon, szczyptę soli i wodę lub mleko kokosowe. Wymieszać.
- Bagietkę pokroić. Każdą kromkę namaczać przez około minutę z obu stron w płynie z mąką z cieciorki – powinny dokładnie nasiąknąć.
- Na gorącą patelnię wlać oliwę i dobrze nagrzać. Ułożyć na niej namoczone kromki bułki. Smażyć z obu stron do lekkiego zarumienienia.
- Gdy tosty się smażą, dodać ostatni składnik do truskawek: anyż gwiazdkowy w proszku. Całość dokładnie wymieszać.
- Tosty wyłożyć na talerz. Na każdą kromkę nałożyć truskawki w occie.
Praktyczna wskazówka:
Tosty można udekorować listkami mięty.
Źródło:
https://natemat.pl/469712,wegetuba-weganskie-tosty-francuskie-z-truskawkami-w-balsamico-przepis