O Zdrowie Dbaj

Zupa krem z kukurydzy

Praktycznie na każdym straganie czy w warzywniaku dostaniemy obecnie kukurydzę w kolbach. Nic dziwnego, skoro sezon na to zboże trwa od lata do jesieni. I to jest właśnie najlepszy argument za tym, by właśnie teraz często po nie sięgać i spożywać samodzielnie lub w różnego typu daniach.

Nasza dzisiejsza propozycja to wegańska zupa krem z kukurydzy. Ma same zalety: jest zdrowa i smaczna, a do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.

 

Zupa krem z kukurydzy

 

Składniki: 

  • 5 kolb świeżej kukurydzy
  • 5 szklanek wody
  • kawałek świeżego imbiru wielkości 1 cala (ok. 2,5 cm)
  • 1 łyżka posiekanych liści kolendry
  • dodatkowa ¼ szklanki wody
  • 2 łyżki masła klarowanego ghee
  • 1 łyżeczka nasion kuminu (tj. kminu rzymskiego) 
  • ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
  • szczypta soli

 

Przygotowanie:

  1. Umyć kolby kukurydzy, a następnie nożem ściąć z nich nasiona – potrzebne są około 4 filiżanki.
  2. Kukurydzę wrzucić do blendera, dodać 2 szklanki wody i miksować aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski i odstawić.
  3. Imbir obrać i drobno zetrzeć. Wrzucić do blendera razem z kolendrą i ¼ szklanki wody. Mieszać przez mniej więcej minutę.
  4. Garnek z masłem klarowanym ghee i kuminem postawić na średnim ogniu – trzymać do czasu, aż nasiona przestaną strzelać. Wtedy dodać kolendrę z imbirem, kukurydzę i czarny pieprz. Dolać pozostałą część wody i dokładnie wymieszać.
  5. Gotować bez przykrycia przez około 15-20 minut, raz na jakiś czas mieszając.
  6. Przed podaniem doprawić solą i pieprzem do smaku, po czym udekorować liśćmi kolendry.

Smacznego!

 

 

Źródło

  • https://www.facebook.com/share/XXotWkBJgzGNHCih/ [dostęp: 13.08.2024].
Scroll to Top
Skip to content