Praktycznie na każdym straganie czy w warzywniaku dostaniemy obecnie kukurydzę w kolbach. Nic dziwnego, skoro sezon na to zboże trwa od lata do jesieni. I to jest właśnie najlepszy argument za tym, by właśnie teraz często po nie sięgać i spożywać samodzielnie lub w różnego typu daniach.
Nasza dzisiejsza propozycja to wegańska zupa krem z kukurydzy. Ma same zalety: jest zdrowa i smaczna, a do tego łatwa i szybka w przygotowaniu.
Zupa krem z kukurydzy
Składniki:
- 5 kolb świeżej kukurydzy
- 5 szklanek wody
- kawałek świeżego imbiru wielkości 1 cala (ok. 2,5 cm)
- 1 łyżka posiekanych liści kolendry
- dodatkowa ¼ szklanki wody
- 2 łyżki masła klarowanego ghee
- 1 łyżeczka nasion kuminu (tj. kminu rzymskiego)
- ¼ łyżeczki czarnego pieprzu
- szczypta soli
Przygotowanie:
- Umyć kolby kukurydzy, a następnie nożem ściąć z nich nasiona – potrzebne są około 4 filiżanki.
- Kukurydzę wrzucić do blendera, dodać 2 szklanki wody i miksować aż do uzyskania kremowej konsystencji. Przelać do miski i odstawić.
- Imbir obrać i drobno zetrzeć. Wrzucić do blendera razem z kolendrą i ¼ szklanki wody. Mieszać przez mniej więcej minutę.
- Garnek z masłem klarowanym ghee i kuminem postawić na średnim ogniu – trzymać do czasu, aż nasiona przestaną strzelać. Wtedy dodać kolendrę z imbirem, kukurydzę i czarny pieprz. Dolać pozostałą część wody i dokładnie wymieszać.
- Gotować bez przykrycia przez około 15-20 minut, raz na jakiś czas mieszając.
- Przed podaniem doprawić solą i pieprzem do smaku, po czym udekorować liśćmi kolendry.
Smacznego!
Źródło
- https://www.facebook.com/share/XXotWkBJgzGNHCih/ [dostęp: 13.08.2024].