Edukacja zdrowotna

Zupa krem z kukurydzy
Praktycznie na każdym straganie czy w warzywniaku dostaniemy obecnie kukurydzę w kolbach. Nic dziwnego, skoro sezon na to warzywo trwa od lata do jesieni. I to jest właśnie najlepszy argument za tym, by właśnie teraz często po nie sięgać i spożywać samodzielnie lub w różnego typu daniach.
WIĘCEJ >
Żurek bezglutenowy wegański
Nasza propozycja wielkanocnego żurku to wersja nie tylko wegańska – bez żadnych składników odzwierzęcych – ale i bezglutenowa. Zupa ma swój charakterystyczny kwaśny posmak i pięknie pachnie. Jest zarówno bardzo zdrowa, jak i wyjątkowo smaczna. Zakwas na żurek bezglutenowy Składniki: 5 czubatych łyżek mąki ryżowej pełnoziarnistej 5 ząbków czosnku 4 liście laurowe 10 ziaren ziela angielskiego 2...
WIĘCEJ >
Drożdżowa babka bezglutenowa
Wielkanoc tuż-tuż, przedstawiamy więc rewelacyjny przepis na drożdżową babkę bezglutenową – bez jajek, masła, mleka i nabiału. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie – z pewnością zachwyci niejedno podniebienie. Składniki: 4,5 szklanki bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba 1 puszka mleka kokosowego (400 ml), dość tłustego (o zawartości minimum 20% tłuszczu) 80-100 ml syropu z daktyli lub...
WIĘCEJ >
Wegański pasztet z pestek dyni i selera
Kto powiedział, że jak pasztet, to tylko z mięsa? Otóż nie! Pasztety w wersji wege są jeszcze smaczniejsze, a ich skład może ograniczyć jedynie nasza kreatywność. Poniżej propozycja z wykorzystaniem selera i pestek dyni. Pasztet niezwykle prosty w wykonaniu i cudownie łagodny w smaku. Składniki (na 1 formę do keksa): 5 kromek razowego suchego chleba 500 ml wywaru warzywnego (może być z kostki...
WIĘCEJ >
Wegańskie tarty z kremem kokosowym i borówkami amerykańskimi
Taki deser to same zalety: jest zdrowy dzięki borówkom, a dodatkowo nie zawiera glutenu ani laktozy. Wegańskie tarty są lekkie i pyszne, słowem: idealne na lato! Delektujmy się bez wyrzutów sumienia. Składniki: Na spód: 100 g migdałów 60 g wiórek kokosowych 180 g daktyli bez pestek 2 łyżki wody Na krem kokosowy: 1 puszka mleczka kokosowego (uprzednio schłodzona...
WIĘCEJ >
Pasztet brokułowo-kalafiorowy z wiśniami
Połączenie brokułów, kalafiora i kwaskowatych wiśni jest naprawdę niebanalne. W przepisie doskonale sprawdzą się również borówki amerykańskie. Składnikiem zlepiającym warzywa z owocami jest kasza jaglana i zmielony len złocisty, a dzięki takim przyprawom jak jałowiec, rozmaryn, curry, kminek i kolendra pasztet nabiera niepowtarzalnego, lekko dzikiego smaku. Składniki: 1 średni brokuł 1 średni kalafior 1...
WIĘCEJ >
Owocowy chłodnik z czarnymi porzeczkami
Idealna propozycja na lato – smaczna, zdrowa i wspaniale orzeźwiająca. A do tego tak prosta w przygotowaniu! Składniki: 2 szklanki czarnych porzeczek 1 szklanka malin kilka listków świeżej bazylii 1 łyżka obranego i świeżo startego imbiru sok z 1 cytryny 1-2 łyżki syropu z agawy kilka łyżek mleka kokosowego Do dekoracji: czarne porzeczki maliny bazylia Przygotowanie: Porzeczki...
WIĘCEJ >
Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
Sezon na bób w pełni! Warzywo jest faworytem okresu czerwcowo-lipcowego – bób to przecież strączek, a więc źródło wartościowego, niezbędnego dla wegan białka. Chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni to wspaniała sezonowa przekąska – idealna na ciepłe letnie wieczory ze znajomymi. Składniki: 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy 3 łyżki...
WIĘCEJ >
Sałatka z brokuła i pomidorków koktajlowych
Prosta i szybka w przygotowaniu. Zaskakuje smakiem, a co najważniejsze zawiera prozdrowotne połączenie brokuła i pomidorów. Składniki: 1 brokuł 10–12 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki ostrej musztardy kremskiej lub francuskiej z całą gorczycą 1 łyżeczka ostrej oliwy (np. z papryczką chili) 2 łyżeczki zwykłej oliwy 1 bardzo duży ząbek czosnku (ewentualnie kilka mniejszych) sól do smaku Przygotowanie:...
WIĘCEJ >
Pesto brokułowe
Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i kilkanaście minut. Co najważniejsze, zużywa się w nim całego brokuła, razem z łodygą, która również jest jadalną i pyszną częścią, nie zmarnujemy więc ani kawałka. Pesto zachwyca intensywnym aromatem czosnku z nutą pietruszki i cytryny, a najlepiej smakuje z pieczonymi warzywami, z makaronem lub na dobrym pieczywie. Składniki na jeden słoik: 1 brokuł ⅔ szklanki oliwy z oliwek...
WIĘCEJ >
Kulki mocy RAW z cytrynową nutą
Kulki mocy to bardzo smaczna i zdrowa przekąska, która doda nam energii na cały długi dzień. Robi się je błyskawicznie, a składniki można dowolnie zmieniać. Wszystko zależy od tego, na jaki smak mamy akurat ochotę. Do ich przygotowania można użyć daktyli, suszonych fig, miękkich rodzynek lub suszonych moreli, a kolejnym składnikiem są dowolne orzechy. Poniżej propozycja kulek mocy z cytrynową nutą....
WIĘCEJ >
Truskawkowe smoothie
Czerwiec to miesiąc truskawki. A skoro tak, nie sposób obejść się bez klasycznego koktajlu z truskawkami w roli głównej. Proponujemy wersję z ciekawymi dodatkami, w tym mrożonymi bananami. Składnik ten nada naszemu smoothie lekkości, da efekt napompowanej i piankowej konsystencji. Drugi istotny dodatek to gęste mleko kokosowe, które rewelacyjnie komponuje się z resztą, tworząc delikatny, lekki koktajl. Smoothie zawiera też...
WIĘCEJ >
Wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico
Wegańskie tosty francuskie z truskawkami to propozycja dla tych miłośników kuchni roślinnej, którzy lubią śniadania na słodko i mają rano mało czasu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Chrupiące tosty w wersji z truskawkami w balsamico przygotowujemy bez jajek, które doskonale zastępuje mąka z cieciorki. Jest to świetny patent w każdej potrawie, w której potrzebna jest jajeczna konsystencja. Sezon truskawkowy w pełni,...
WIĘCEJ >
Tofucznica z jarmużem i pomidorami
Tofucznica jest obecnie daniem wręcz klasycznym – jako wegański odpowiednik jajecznicy od wielu lat przygotowują ją sobie na śniadanie miłośnicy kuchni roślinnej i nie tylko. Jej sporządzenie zajmuje co najwyżej kwadrans, a w kwestii składników ograniczyć nas może jedynie wyobraźnia. Nasza propozycja na dziś, to… Tofucznica z jarmużem i pomidorami Składniki: 1/2 czerwonej cebuli 5 pieczarek 3 pomidory...
WIĘCEJ >
Zupa chrzanowa z tofu
Bohaterem poniższego przepisu jest chrzan, którego korzeń ma liczne właściwości lecznicze. Najcenniejszy składnik, jaki w nim występuje, to glikozyd siarkowy synigryna, który nadaje przyprawie charakterystyczny ostry smak. Obecna w tym związku siarka stanowi dla naszego organizmu jeden z najważniejszych składników odżywczych: pomaga zachować zdrowie, młodość i energię, wpływa też na mineralizację kości. Nasza propozycja jest więc nie tylko smaczna, ale i bardzo, bardzo...
WIĘCEJ >
Naleśniki z serkiem i sosem brzoskwiniowym
Chyba nie ma osoby, która nie lubiłaby naleśników. Poniższa propozycja jest o tyle ciekawa, że wymaga niewielu składników i jest to wersja dania na… surowo. Zaciekawieni? Zapraszamy do kuchni! Składniki: Na ciasto: 5 dojrzałych bananów 1 łyżeczka BIO esencji waniliowej Na nadzienie: 200 g nerkowców 1 słodka pomarańcza 3-4 marakuje Na sos: 5 dojrzałych słodkich brzoskwiń 1 łyżka...
WIĘCEJ >
Ciasto raw z awokado
Można powiedzieć, że desery raw to słodyczowy ideał – są nie tylko pyszne, ale i zdrowe, a do tego łatwe i szybkie w przygotowaniu, bo bez pieczenia. Poniższa propozycja to prawdziwa rozkosz dla podniebienia, niezwykła harmonia smaków i wyrafinowane połączenie awokado, orzechów i daktyli. Nic tylko próbować! Składniki: 2 łyżki karobu 1 szklanka dowolnych orzechów 0,5 szklanki miękkich daktyli 2 łyżki wiórków kokosowych 2...
WIĘCEJ >
Pożywne RAW śniadanie
Zwolennicy raw food twierdzą, że obróbka termiczna żywności pozbawia ją wszystkich tak cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Do podstawowych składników takiej diety należą produkty jak najbardziej świeże, dojrzałe, organiczne – i przede wszystkim surowe. Idealne są tu więc między innymi owoce, orzechy, nasiona i ziarna, czyli składniki naszej propozycji kulinarnej na dziś. Pożywne RAW śniadanie Danie...
WIĘCEJ >
Zupa krem z pokrzywy
Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z mocy drzemiącej w naturze – poznaje właściwości lecznicze roślin i ich korzystne oddziaływanie na organizm (zainteresowanych odsyłamy do tekstu w tym temacie: https://ozdrowiedbaj.pl/2023/05/08/moc-naturalnych-zasobow-natury/). Jednym z takich cudów przyrody jest powszechnie postrzegana jako chwast pokrzywa. Roślina stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych (znajdziemy w niej między innymi witaminy K i B2, kwas...
WIĘCEJ >
Ciasto jaglane Słony karmel
Kto powiedział, że słodycze nie mogą być zdrowe i do tego przepyszne? Surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu słodycze raw są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych deserów. Nie tylko są wyśmienite, ale także bogate w witaminy, składniki mineralne i zdrowe tłuszcze. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z deserami raw, koniecznie wypróbuj ten przepis na wegański jagielnik o najmodniejszym smaku ostatnich lat — słony karmel. Składniki na spód: 1 czubata...
WIĘCEJ >