Dzika róża, znana również pod łacińską nazwą Rosa canina, to krzew, którego prozdrowotne właściwości znane i doceniane były już w czasach starożytnych. Obecnie znajduje szerokie zastosowanie – przede wszystkim jako suplement diety, ale też w produkcji leków i kosmetyków. Jej owoce są bogatym źródłem witamin i składników mineralnych, które wzmacniają odporność organizmu i wspierają walkę z infekcjami, takimi jak np. przeziębienie.
Jakie są właściwości dzikiej róży? Jak ją spożywać? Te i inne informacje przedstawia niniejszy artykuł.
Kiedy zbierać owoce dzikiej róży
Istnieją liczne gatunki i odmiany róży – w skali świata wyróżnić można ich blisko 1400. Jeśli chodzi o działanie zdrowotne, najpowszechniej sięga są po różę:
- dziką;
- francuską;
- stulistną;
- pomarszczoną;
- girlandową.
Owoce dzikiej róży najlepiej jest zbierać w pogodne i słoneczne dni, w okresie od sierpnia do października. Istotne jest, aby zrobić to przed wystąpieniem pierwszych przymrozków.
Procesowi suszenia można je poddać w całości, pamiętając tylko i pilnując, by temperatura nie przekraczała 50°C.
Co do płatków kwiatowych, należy je rozłożyć cienką warstwą i pozostawić do wysuszenia w suchym, przewiewnym i zacienionym miejscu. Gotowy susz warto przechowywać w szczelnych pojemnikach, aby zachować jego właściwości na dłużej.
Dzika róża – właściwości zdrowotne
Dzika róża wyróżnia się niezwykle bogatym składem – cechuje ją duża zawartość witamin, składników mineralnych oraz przeciwutleniaczy. To właśnie te składniki odpowiadają za jej liczne prozdrowotne właściwości.
Jedną z największych zalet dzikiej róży jest wysoka zawartość witaminy C – owoce należą do jej najcenniejszych naturalnych źródeł. Witamina C wspiera układ odpornościowy, bierze udział w produkcji kolagenu i pełni funkcję silnego antyoksydantu, chroniąc komórki przed stresem oksydacyjnym.
W dzikiej róży znajdują się również inne przeciwutleniacze, dostarcza nam ona m.in. flawonoidów i karotenoidów. Wykazują one dużą skuteczność w neutralizacji wolnych rodników, a ponadto mogą przyczyniać się do obniżenia ryzyka chorób przewlekłych.
Kolejną cechą Rosa canina jest też jej działanie przeciwzapalne. Zawiera polifenole i kwasy tłuszczowe, za sprawą czego wspomaga organizm w łagodzeniu stanów zapalnych.
Charakterystyczne dla dzikiej róży są dodatkowo jej moczopędne właściwości, dzięki którym wspiera prawidłowe funkcjonowanie układu moczowego. Sprzyja oczyszczaniu organizmu z toksyn.
Dzika róża zawiera również wiele innych substancji korzystnych dla zdrowia, m.in. kwas foliowy, pektyny i garbniki. Zdecydowaną większość tych składników mają w swoim składzie jej owoce, czyli tzw. szupinki (nibyowocnie).
Płatki dzikiej róży, choć mają gorzkawy smak, są bogate w cenne dla zdrowia związki, takie jak:
- flawonoidy;
- terpeny;
- taniny;
- glikozydy;
- witaminę C.
Świetnie nadają się do przygotowania z nich soku o działaniu łagodzącym stany zapalne gardła. Wykorzystuje się je także do produkcji olejków, których z powodzeniem używa się w pielęgnacji skóry – pomagają ją nawilżyć, wygładzić i rozjaśnić.
Co ciekawe, także liście tej rośliny zawierają cenne flawonoidy, które wykazują działanie przeciwnowotworowe.
Owoce dzikiej róży i ich lecznicze działanie
Owoce dzikiej róży mają szerokie zastosowanie prozdrowotne, a ich zawartość sprawia, że są niezwykle cennym naturalnym surowcem. W ich składzie znajdziemy 20-30 razy więcej witaminy C niż w cytrynie i około 10 razy więcej niż w czarnej porzeczce. Już spożycie trzech owoców dzikiej róży może pokryć dzienne zapotrzebowanie na tę witaminę.
Owoce Rosa canina zawierają w sobie ponadto bogactwo witamin (w tym A1, B1, B2, E, K i P) oraz olejki eteryczne. Znajdziemy w nich również kwasy organiczne oraz składniki mineralne, takie jak żelazo, magnez, potas i fosfor.
Postacią dzikiej róży, po którą sięga się najpowszechniej, jest wodny wyciąg z jej owoców. Wykazuje on korzystne działanie na układ odpornościowy, wspiera procesy enzymatyczne, wykazuje właściwości krwiotwórcze, a przy tym delikatnie moczopędne i łagodnie przeczyszczające. To znakomity środek wzmacniający, szczególnie polecany osobom wracającym do zdrowia po chorobie.
Jakie jeszcze zastosowanie znajdują owoce dzikiej róży?
- jako remedium na przeziębienie, ponieważ wspomagają walkę z infekcjami;
- wsparcie pracy serca i naczyń krwionośnych;
- skuteczny środek na problemy z zasypianiem;
- pomoc w redukowaniu napięcia nerwowego i w radzeniu sobie ze stresem.
Z prozdrowotnych właściwości dzikiej róży warto czerpać przez cały rok – zarówno profilaktycznie, jak i wspomagająco przy różnych dolegliwościach.

Suszona dzika róża – jak ją spożywać
Dzika róża może być wykorzystywana na wiele sposobów – zarówno w formie świeżej, jak i suszonej czy przetworzonej. Najpowszechniejsza w użyciu jest herbata z jej suszonych owoców, która dostarcza organizmowi dużej dawki witaminy C i przeciwutleniaczy.
Warto również sięgnąć po ekstrakt z dzikiej róży, czyli naturalny i wygodny w użyciu koncentrat cennych substancji odżywczych. Z owoców można też przygotować sok lub domowy dżem, które w smaczny sposób wzbogacą nasze codzienne menu w dobroczynne właściwości rośliny.
Sposoby spożycia dzikiej róży:
- Napar: 1-2 łyżeczki suszonych owoców dzikiej róży zalewamy około 250 ml wrzątku. Parzymy pod przykryciem od 7 do 10 minut. Po upływie tego czasu przecedzamy.
- Wywar: Przygotowujemy podobnie do naparu. Różnica jest taka, że owoce w tym wypadku gotujemy na małym ogniu od 5 do 10 minut. Po przecedzeniu napój jest gotowy do spożycia.
- Urozmaicenie śniadania: Suszone owoce lub proszek z dzikiej róży sprawdzają się jako dodatek do musli, płatków śniadaniowych, owsianki, jogurtu roślinnego czy np. koktajlu.
- Domowe wypieki: Po pokruszeniu owoce dzikiej róży można z powodzeniem dorzucić do ciasta, muffinek lub domowego chleba. Dodadzą nie tylko wartości odżywczych, ale i delikatnego aromatu.
- Przetwory: Suszona dzika róża świetnie nadaje się do przygotowania kompotów, dżemów i konfitur.
- Herbaty ziołowe: Roślina doskonale komponuje się z innymi ziołami i owocami – warto włączyć ją do składu własnych mieszanek.
Właściwości herbaty z dzikiej róży
Napar z owoców dzikiej róży stanowi nie tylko smaczny, ale i wyjątkowo korzystny dla zdrowia napój. Jego spożywanie rekomenduje się szczególnie w okresach osłabienia organizmu oraz przy anemii. Świetnie sprawdza się w chłodne dni, rozgrzewając i wzmacniając siły witalne.
Dzięki wysokiemu stężeniu witaminy C herbata z dzikiej róży pomaga w walce z infekcjami i wzmacnia odporność. Dodanie do naparu odrobiny miodu nie tylko urozmaica smak, ale także potęguje jego działanie prozdrowotne. Pamiętajmy tylko, że miód traci swoje właściwości w wysokiej temperaturze – dodajemy go więc, gdy herbata już lekko przestygnie.
Warto wiedzieć, że napój ten bywa również stosowany pomocniczo w leczeniu biegunki. Co więcej, jego regularne picie jest korzystne dla wyglądu skóry – staje się ona jaśniejsza, bardziej jędrna i elastyczna.
Właściwości proszku z dzikiej róży
Proszek otrzymywany z suszonej skórki owoców dzikiej róży to skoncentrowane źródło witaminy C. Działa ona bardzo pozytywnie, bowiem wspiera odporność organizmu i chroni komórki przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Regularne spożywanie proszku może spowolnić procesy starzenia się skóry i włosów, wspierając ich zdrowy wygląd na dłużej.
Dodatkową zaletą tej formy podania dzikiej róży jest wysoka zawartość błonnika pokarmowego. Za sprawą tej swojej właściwości proszek:
- sprzyja regulowaniu pracy jelit;
- pomaga zapobiegać zaparciom;
- przyspiesza metabolizm;
- wspomaga oczyszczanie układu trawiennego z resztek pokarmowych.
Dużym plusem proszku z dzikiej róży jest łatwość, z jaką można go dodać do codziennej diety. Świetnie komponuje się z jogurtem lub mlekiem roślinnym, sokiem, owsianką lub deserem.
Na rynku dostępne są także warianty proszku, które po zalaniu wrzątkiem można spożyć w formie rozgrzewającego naparu. Jest to doskonała propozycja na chłodniejsze dni, gdy organizm szczególnie potrzebuje wsparcia.

Dzika róża – przeciwwskazania
Choć dzika róża jest znana ze swoich licznych prozdrowotnych właściwości, w niektórych przypadkach jej stosowanie może przynieść więcej szkody niż pożytku.
Po leki i suplementy z dziką różą z pewnością nie powinny sięgać osoby po przebytym zawale mięśnia sercowego. Odradza im się również spożywania artykułów spożywczych na jej bazie, takich jak np. dżem, konfitura czy soki. Za przeciwwskazaniem tym stoi zawartość tzw. rugosyny E w dzikiej róży. Związek ten może zwiększać gęstość krwi, co z kolei podnosi ryzyko powstawania zakrzepów. W skrajnych przypadkach może to skończyć się kolejnym zawałem.
Z podobnych względów dzika róża nie jest zalecana osobom po zatorze płucnym lub zakrzepicy żył głębokich.
Ostrożność powinny zachować także osoby z zaburzeniami wchłaniania żelaza. Dzika róża zawiera dużą ilość witaminy C, a ta wyraźnie zwiększa przyswajanie tego pierwiastka. W przypadku tego typu przypadłości może więc dojść do przekroczenia norm żelaza w organizmie i pogorszenia stanu zdrowia.
Podsumowanie
Dzika róża to jedno z najcenniejszych naturalnych źródeł witaminy C. Z tego względu jest szczególnie rekomendowana osobom osłabionym, wracającym do zdrowia po chorobie i kuracji antybiotykowej lub zmagającym się z przewlekłym zmęczeniem. Jej cenne właściwości wspierają odporność, poprawiają funkcjonowanie układu trawiennego i pomagają regulować pracę jelit.
Włączenie dzikiej róży do swojego codziennego jadłospisu nie stanowi problemu. Występuje w formie suszu, z którego w prosty sposób przygotujemy napar, ale także jako proszek lub składnik konfitur, dżemów czy deserów. Świetnie komponuje się z domowymi wypiekami, musli czy np. jogurtem roślinnym.
Choć to roślina o szerokim zastosowaniu, warto pamiętać, że jak każdy naturalny produkt również dzika róża powinna być stosowana z umiarem. W przypadku dolegliwości zdrowotnych lub przyjmowania leków dobrze jest przed jej użyciem skonsultować się najpierw z lekarzem lub farmaceutą.
Informacje przedstawione w powyższym artykule są poradami i mają charakter poglądowy. Przed zastosowaniem prosimy o konsultację z lekarzem.
Zapraszamy także do przeczytania podobnych tematycznie artykułów:
- Jak oczyścić organizm z toksyn – skuteczne sposoby
- Zdrowe alternatywy dla słodyczy: jak zaspokoić apetyt na słodkie naturalnymi produktami?
- Moc naturalnych zasobów natury
Źródła
- https://www.apo-discounter.pl/blog/zdrowie/dzika-roza-zastosowanie-dzialanie-odpornosc/ [dostęp: 23.10.2025]
- https://supersonicfood.com/dzika-roza-zrodlo-witaminy-c-i-jej-korzysci-dla-zdrowia-w-jaki-sposob-wykorzystywac-dzika-roze/ [dostęp: 23.10.2025]
