Coś na ząb
Pasztet brokułowo-kalafiorowy z wiśniami
Połączenie brokułów, kalafiora i kwaskowatych wiśni jest naprawdę niebanalne. W przepisie doskonale sprawdzą się również borówki amerykańskie. Składnikiem zlepiającym warzywa z owocami jest kasza jaglana i zmielony len złocisty, a dzięki takim przyprawom jak jałowiec,...
czytaj dalejBruschetta z bobem i suszonymi pomidorami
Sezon na bób w pełni! Warzywo jest faworytem okresu czerwcowo-lipcowego – bób to przecież strączek, a więc źródło wartościowego, niezbędnego dla wegan białka. Chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni to wspaniała sezonowa przekąska –...
czytaj dalejSałatka z brokuła i pomidorków koktajlowych
Prosta i szybka w przygotowaniu. Zaskakuje smakiem, a co najważniejsze zawiera prozdrowotne połączenie brokuła i pomidorów. Składniki: 1 brokuł 10–12 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki ostrej musztardy kremskiej lub francuskiej z całą gorczycą 1 łyżeczka ostrej...
czytaj dalejPesto brokułowe
Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i kilkanaście minut. Co najważniejsze, zużywa się w nim całego brokuła, razem z łodygą, która również jest jadalną i pyszną częścią, nie zmarnujemy więc ani kawałka. Pesto zachwyca intensywnym aromatem czosnku z nutą...
czytaj dalejTruskawkowe smoothie
Czerwiec to miesiąc truskawki. A skoro tak, nie sposób obejść się bez klasycznego koktajlu z truskawkami w roli głównej. Proponujemy wersję z ciekawymi dodatkami, w tym mrożonymi bananami. Składnik ten nada naszemu smoothie lekkości, da efekt napompowanej i piankowej...
czytaj dalejWegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico
Wegańskie tosty francuskie z truskawkami to propozycja dla tych miłośników kuchni roślinnej, którzy lubią śniadania na słodko i mają rano mało czasu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Chrupiące tosty w wersji z truskawkami...
czytaj dalejTofucznica z jarmużem i pomidorami
Tofucznica jest obecnie daniem wręcz klasycznym – jako wegański odpowiednik jajecznicy od wielu lat przygotowują ją sobie na śniadanie miłośnicy kuchni roślinnej i nie tylko. Jej sporządzenie zajmuje co najwyżej kwadrans, a w kwestii składników ograniczyć nas może...
czytaj dalejPożywne RAW śniadanie
Zwolennicy raw food twierdzą, że obróbka termiczna żywności pozbawia ją wszystkich tak cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Do podstawowych składników takiej diety należą produkty jak najbardziej świeże, dojrzałe, organiczne – i przede wszystkim...
czytaj dalej