Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Coś na ząb

Wegański pasztet z pestek dyni i selera

Kto powiedział, że jak pasztet, to tylko z mięsa? Otóż nie! Pasztety w wersji wege są jeszcze smaczniejsze, a ich skład może ograniczyć jedynie nasza kreatywność. Poniżej propozycja z wykorzystaniem selera i pestek dyni. Pasztet niezwykle prosty w wykonaniu i cudownie...

czytaj dalej

Pasztet brokułowo-kalafiorowy z wiśniami

Połączenie brokułów, kalafiora i kwaskowatych wiśni jest naprawdę niebanalne. W przepisie doskonale sprawdzą się również borówki amerykańskie. Składnikiem zlepiającym warzywa z owocami jest kasza jaglana i zmielony len złocisty, a dzięki takim przyprawom jak jałowiec,...

czytaj dalej

Bruschetta z bobem i suszonymi pomidorami

Sezon na bób w pełni! Warzywo jest faworytem okresu czerwcowo-lipcowego – bób to przecież strączek, a więc źródło wartościowego, niezbędnego dla wegan białka. Chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni to wspaniała sezonowa przekąska –...

czytaj dalej

Sałatka z brokuła i pomidorków koktajlowych

Prosta i szybka w przygotowaniu. Zaskakuje smakiem, a co najważniejsze zawiera prozdrowotne połączenie brokuła i pomidorów.   Składniki: 1 brokuł 10–12 pomidorków koktajlowych 2 łyżeczki ostrej musztardy kremskiej lub francuskiej z całą gorczycą 1 łyżeczka ostrej...

czytaj dalej

Pesto brokułowe

Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i kilkanaście minut. Co najważniejsze, zużywa się w nim całego brokuła, razem z łodygą, która również jest jadalną i pyszną częścią, nie zmarnujemy więc ani kawałka. Pesto zachwyca intensywnym aromatem czosnku z nutą...

czytaj dalej

Truskawkowe smoothie

Czerwiec to miesiąc truskawki. A skoro tak, nie sposób obejść się bez klasycznego koktajlu z truskawkami w roli głównej. Proponujemy wersję z ciekawymi dodatkami, w tym mrożonymi bananami. Składnik ten nada naszemu smoothie lekkości, da efekt napompowanej i piankowej...

czytaj dalej

Wegańskie tosty francuskie z truskawkami w balsamico

Wegańskie tosty francuskie z truskawkami to propozycja dla tych miłośników kuchni roślinnej, którzy lubią śniadania na słodko i mają rano mało czasu. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, a smakuje po prostu rewelacyjnie. Chrupiące tosty w wersji z truskawkami...

czytaj dalej

Tofucznica z jarmużem i pomidorami

Tofucznica jest obecnie daniem wręcz klasycznym – jako wegański odpowiednik jajecznicy od wielu lat przygotowują ją sobie na śniadanie miłośnicy kuchni roślinnej i nie tylko. Jej sporządzenie zajmuje co najwyżej kwadrans, a w kwestii składników ograniczyć nas może...

czytaj dalej

Pożywne RAW śniadanie

Zwolennicy raw food twierdzą, że obróbka termiczna żywności pozbawia ją wszystkich tak cennych dla zdrowia człowieka składników odżywczych. Do podstawowych składników takiej diety należą produkty jak najbardziej świeże, dojrzałe, organiczne – i przede wszystkim...

czytaj dalej