Sezon na bób w pełni! Warzywo jest faworytem okresu czerwcowo-lipcowego – bób to przecież strączek, a więc źródło wartościowego, niezbędnego dla wegan białka.
Chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni to wspaniała sezonowa przekąska – idealna na ciepłe letnie wieczory ze znajomymi.
Składniki:
- 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
- kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
- 3 łyżki pestek dyni
- sok z ½ cytryny
- garść świeżej mięty
- 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała biała cebula
- kilka kromek dobrego chleba na grzanki
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę posiekać. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej czosnek i cebulę z dodatkiem zalewy z suszonych pomidorów.
- Dodać pestki dyni oraz posiekane suszone pomidory. Całość podprażyć na złoto.
- Bób posiekać, a następnie skropić sokiem z połówki cytryny. Dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać – masę ugniatać widelcem do momentu, aż składniki się połączą.
- Miętę posiekać i dodać do masy (część zostawić do posypania grzanek). Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Kromki chleba podgrzać na patelni. Na tak przygotowane grzanki nałożyć masę z bobu i posypać pozostałą miętą.
Smacznego!
Źródło: https://odzywianie.hellozdrowie.pl/blog-bruschetta-z-bobem-i-suszonymi-pomidorami/