Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Sezon na bób w pełni! Warzywo jest faworytem okresu czerwcowo-lipcowego – bób to przecież strączek, a więc źródło wartościowego, niezbędnego dla wegan białka.

Chrupiące grzanki podane z bobem, suszonymi pomidorami i pestkami dyni to wspaniała sezonowa przekąska – idealna na ciepłe letnie wieczory ze znajomymi.

 

Składniki:

  • 2 szklanki ugotowanego i obranego bobu
  • kilka sztuk suszonych pomidorów z zalewy
  • 3 łyżki pestek dyni
  • sok z ½ cytryny
  • garść świeżej mięty
  • 1 łyżka zalewy z suszonych pomidorów
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 mała biała cebula
  • kilka kromek dobrego chleba na grzanki
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Czosnek przecisnąć przez praskę, a cebulę posiekać. Rozgrzać patelnię i podsmażyć na niej czosnek i cebulę z dodatkiem zalewy z suszonych pomidorów.
  2. Dodać pestki dyni oraz posiekane suszone pomidory. Całość podprażyć na złoto.
  3. Bób posiekać, a następnie skropić sokiem z połówki cytryny. Dodać zawartość patelni i dokładnie wymieszać – masę ugniatać widelcem do momentu, aż składniki się połączą.
  4. Miętę posiekać i dodać do masy (część zostawić do posypania grzanek). Całość doprawić do smaku solą i pieprzem.
  5. Kromki chleba podgrzać na patelni. Na tak przygotowane grzanki nałożyć masę z bobu i posypać pozostałą miętą.

 

Smacznego!

 

Źródło: https://odzywianie.hellozdrowie.pl/blog-bruschetta-z-bobem-i-suszonymi-pomidorami/