Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Słodycze to jeden z największych grzechów kulinarnych każdego z nas. Kochają je nie tylko dzieci, ale także osoby dorosłe, jak również seniorzy. Pomimo tego, że zdajemy sobie sprawę, że słodkości nie wpływają korzystnie na nasze zdrowie i wygląd, często mamy ogromne problemy, by powstrzymać się przed ich zjedzeniem. Na szczęście wyróżnić możemy kilka o wiele zdrowszych zamienników, które pozwolą nam na zaspokojenie apetytu na słodycze przy jednoczesnym zadbaniu o wygląd, zdrowie, jak również samopoczucie. Co więcej, niektóre pyszne przekąski będziemy mogli przygotować samodzielnie, w zaciszu własnej kuchni.

Jak zaspokoić apetyt na słodkie naturalnymi produktami? Przyjrzyjmy się zagadnieniu z bliska.

 

Owoce

Jedną z najzdrowszych, najczęściej stosowanych metod, by wyciszyć pragnienie naszego organizmu na słodycze, jest spożywanie owoców. Ten doskonały, zdrowy sposób, pełen witamin, minerałów, makro i mikroelementów, pozwala cieszyć się słodkim smakiem bez wyrzutów sumienia. Do najsłodszych owoców z całą pewnością należą truskawki, maliny, jak również borówki amerykańskie. To zresztą znane owoce deserowe, które na stałe zagościły jako dodatki do wypieków i innych przekąsek. Nie sposób nie wspomnieć również o słodkich, soczystych gruszkach czy śliwkach, które zapewniają wiele słodkiego smaku, zwłaszcza w czasie sezonu owocowego.

 

Suszone owoce

Chcąc zaspokoić ochotę na słodycze, z całą pewnością warto sięgnąć po owoce suszone. Dla osób, które cierpią na cukrzycę czy insulinooporność, istotna będzie informacja, że niektóre suszone owoce, takie jak np. morela, pomimo tego, że w smaku są o wiele słodsze od propozycji świeżych, wykazują niższy indeks glikemiczny.

Do najbardziej popularnych suszonych owoców, które z całą pewnością będą idealnym zamiennikiem dla standardowych słodyczy, należą: 

  • rodzynki,
  • suszona żurawina,
  • suszone śliwki,
  • suszony ananas, 
  • suszone kiwi,
  • suszone mango,
  • suszona papaja

i wiele innych. Susz z owoców cechuje się niezwykle wyrazistym, mocnym, intensywnym smakiem. Już kilka kawałków ulubionych słodkich owoców sprawi, że z całym powodzeniem uda nam się zaspokoić swoją potrzebę na słodkie smaki.

 

Orzechy

Kolejną rewelacyjną propozycją na zagłuszenie potrzeby naszego organizmu na słodycze są orzechy. Pomimo tego, że na pierwszy rzut oka orzech nie kojarzy nam się z pożywieniem słodkim, dostarcza naszemu organizmowi wiele cennych tłuszczy, dzięki którym nie będziemy odczuwać potrzeby spożywania kalorycznych, a przede wszystkim niezdrowych słodkości. Na terenie naszego kraju najbardziej popularnymi orzechami są orzechy włoskie oraz laskowe. Nie zmienia to jednak faktu, że na rynku dostępnych jest innych gatunków orzechów, takich jak m.in.: 

  • brazylijskie,
  • makadamia,
  • arachidowe,
  • migdały,
  • pistacje,
  • pecan,
  • nerkowce,
  • piniowe.

Kiedy będziemy odczuwać tzw. napady na słodycze, możemy wybrać orzechy, które zjemy samodzielnie bądź dodamy do wielu różnorodnych potraw, takich jak sałatki, owsianki czy pieczone owoce. Wybór zależy przede wszystkim od indywidualnych preferencji i upodobań kulinarnych. Orzechy spożywane pod każdą postacią są niezwykle wartościowe i cenne dla naszego organizmu.

 

Naturalne słodziki

Chcąc wyeliminować z diety cukier, nie rezygnując jednocześnie z uwielbianego słodkiego smaku, z całą pewnością warto postawić na tzw. naturalne słodziki. Są to zamienniki dla tradycyjnego cukru, dzięki którym możemy cieszyć się rewelacyjnym słodkim smakiem o znacznie niższej wartości kalorycznej. Do najbardziej znanych i chętnie wybieranych propozycji należą m.in.: 

  • ksylitol,
  • stewia,
  • sorbitol,
  • taumatyna,
  • glicyryzyna,
  • erytrytol.

Są to pochodne alkoholi i sacharydów. Naturalne słodziki pochodzą z roślin, jak również mogą być pozyskiwane w sposób chemiczny. Już ich niewielka ilość, znacznie mniejsza niż w przypadku tradycyjnego białego cukru, wystarcza, by uzyskać podobny poziom słodkości. Na szczególną uwagę zasługuje także fakt, że są to substancje słodzące całkowicie bezpieczne dla ludzkiego organizmu. Należy mieć jednak na uwadze, że ich nadmierne spożycie może prowadzić do wystąpienia efektu przeczyszczającego. Zaleca się, by nie przyjmować więcej niż 15-50 gramów polioli dziennie, w zależności od indywidualnej wrażliwości organizmu.

 

Przepisy na zdrowe desery 

W artykule dotyczącym skutecznych zamienników tradycyjnego cukru nie może zabraknąć przepisów, które pozwolą na przygotowanie apetycznych, niezwykle słodkich deserów bez użycia cukru. Pierwszy z nich jest z całą pewnością propozycją niezwykle szybką, bardzo efektywną i niezwykle słodką. Mowa tu o pieczonych jabłkach z miodem. W tym celu należy przygotować: 

  • 6 średniej wielkości jabłek,
  • 12 łyżek miodu,
  • 20 dag rodzynek,
  • 20 dag orzechów laskowych.

W pierwszej kolejności należy dokładnie umyć jabłka. Następnie, przy użyciu ostrego noża, pozbywamy się z nich gniazd nasiennych – w taki sposób, by nie uszkodzić struktury owoców. W każdym wydrążonym jabłku, w samym jego środku umieszczamy po dwie łyżki stołowe miodu, rodzynki i orzechy. Tak przygotowane owoce pieczemy w nagrzanym do 190°C piekarniku przez około 40 minut. By sprawdzić, czy jabłka są już gotowe do konsumpcji, należy użyć patyczka, sprawdzając nim ich miękkość.

 

Kolejnym przepisem, z którego warto skorzystać, chcąc cieszyć się pysznymi, słodkimi deserami bez użycia cukru, jest ciasto kakaowe z erytrytolem. Do jego przygotowania niezbędne będzie: 

  • 250 g mąki,
  • 2 jajka,
  • 3 pełne łyżki ciemnego kakao,
  • 1,5 szklanki mleka,
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 3/4 szklanki erytrytolu, 
  • kilka kropel aromatu waniliowego,
  • pół szklanki oleju.

W pierwszej kolejności do miski wlewamy wszystkie „mokre” składniki. Następnie dodajemy do nich wszystkie „suche”, dokładnie mieszając aż do uzyskania gładkiej, jednolitej masy. Pieczemy w 180°C przez 60 minut.

 

Jeśli Twoim celem jest eliminacja cukru z diety, bez rygorystycznych wyrzeczeń, postaw na sprawdzone rozwiązania, i ciesz się pełnią życia każdego dnia.

 

 

Źródła:

  • https://www.aptelia.pl/czytelnia/a277-Ktory_zamiennik_cukru_jest_najzdrowszy_Czym_zastapic_bialy_cukier
  • https://www.maczfit.pl/blog/czym-zastapic-cukier-zdrowe-zamienniki-cukru/
  • https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/zdrowe-odzywianie/czym-zastapic-cukier-lista-zdrowych-zamiennikow-cukru-aa-pQpx-JnBT-iQvq.html