Czerwiec to miesiąc truskawki. A skoro tak, nie sposób obejść się bez klasycznego koktajlu z truskawkami w roli głównej. Proponujemy wersję z ciekawymi dodatkami, w tym mrożonymi bananami. Składnik ten nada naszemu smoothie lekkości, da efekt napompowanej i piankowej konsystencji.
Drugi istotny dodatek to gęste mleko kokosowe, które rewelacyjnie komponuje się z resztą, tworząc delikatny, lekki koktajl.
Smoothie zawiera też sporą porcję ziół: mięty i/lub bazylii. Ta druga to rzadziej stosowany dodatek do truskawek, tymczasem w takim połączeniu smakuje po prostu wyśmienicie!
Truskawkowe smoothie
Składniki:
- 2–3 szklanki truskawek (można użyć więcej)
- 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego
- 2 zamrożone wcześniej banany*
- 1–2 garście świeżej bazylii lub klasycznie mięty
- mleko z nerkowców
- sok z połówki cytryny (opcjonalnie)
- garść kostek lodu
- odrobina ekstraktu waniliowego
- szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Mleko roślinne dodawać do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji.
Smacznego!
* Jakie banany będą najlepsze? Dojrzałe, tj. z brązowymi lub czarnymi kropkami na mocno żółtej skórce. Będą one bardzo słodkie i idealnie kremowe.
Banany wystarczy obrać ze skórki i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm, a następnie przełożyć do foliowej torebki i ułożyć płasko w zamrażalniku. Po upływie 1–2 godzin dobrze jest lekko uderzyć w zamrożone banany, dzięki czemu oddzielą się jeden od drugiego. Ułatwi to późniejsze wyjmowanie pożądanych, konkretnych porcji.
Praktyczna wskazówka:
Niestety może się zdarzyć, że banany – zanim się zamrożą – ściemnieją w zamrażarce. Dlatego warto skropić je świeżym sokiem z cytryny, co znacznie spowolni ten proces.
Źródło: https://ervegan.com/2016/06/moj-ulubiony-koktajl-truskawkowy/