O Zdrowie Dbaj

Truskawkowe smoothie

Czerwiec to miesiąc truskawki. A skoro tak, nie sposób obejść się bez klasycznego koktajlu z truskawkami w roli głównej. Proponujemy wersję z ciekawymi dodatkami, w tym mrożonymi bananami. Składnik ten nada naszemu smoothie lekkości, da efekt napompowanej i piankowej konsystencji.

Drugi istotny dodatek to gęste mleko kokosowe, które rewelacyjnie komponuje się z resztą, tworząc delikatny, lekki koktajl.

Smoothie zawiera też sporą porcję ziół: mięty i/lub bazylii. Ta druga to rzadziej stosowany dodatek do truskawek, tymczasem w takim połączeniu smakuje po prostu wyśmienicie!

 

Truskawkowe smoothie

 

Składniki:

  • 2–3 szklanki truskawek (można użyć więcej)
  • 2 czubate łyżki gęstego mleka kokosowego
  • 2 zamrożone wcześniej banany*
  • 1–2 garście świeżej bazylii lub klasycznie mięty
  • mleko z nerkowców
  • sok z połówki cytryny (opcjonalnie)
  • garść kostek lodu
  • odrobina ekstraktu waniliowego
  • szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystkie składniki zmiksować w blenderze na wysokich obrotach. Mleko roślinne dodawać do uzyskania pożądanej przez siebie konsystencji.

 

Smacznego!

 

* Jakie banany będą najlepsze? Dojrzałe, tj. z brązowymi lub czarnymi kropkami na mocno żółtej skórce. Będą one bardzo słodkie i idealnie kremowe.

Banany wystarczy obrać ze skórki i pokroić na plasterki o szerokości 1 cm, a następnie przełożyć do foliowej torebki i ułożyć płasko w zamrażalniku. Po upływie 1–2 godzin dobrze jest lekko uderzyć w zamrożone banany, dzięki czemu oddzielą się jeden od drugiego. Ułatwi to późniejsze wyjmowanie pożądanych, konkretnych porcji.

Praktyczna wskazówka:

Niestety może się zdarzyć, że banany – zanim się zamrożą – ściemnieją w zamrażarce. Dlatego warto skropić je świeżym sokiem z cytryny, co znacznie spowolni ten proces.

 

Źródło: https://ervegan.com/2016/06/moj-ulubiony-koktajl-truskawkowy/

Scroll to Top
Skip to content