O Zdrowie Dbaj

Wegański pasztet z pestek dyni i selera

Kto powiedział, że jak pasztet, to tylko z mięsa?

Otóż nie! Pasztety w wersji wege są jeszcze smaczniejsze, a ich skład może ograniczyć jedynie nasza kreatywność.

Poniżej propozycja z wykorzystaniem selera i pestek dyni. Pasztet niezwykle prosty w wykonaniu i cudownie łagodny w smaku.

 

Składniki (na 1 formę do keksa):

  • 5 kromek razowego suchego chleba
  • 500 ml wywaru warzywnego (może być z kostki ekologicznej)
  • 1 duży seler
  • 200 g pestek dyni
  • pęczek szczypiorku
  • pęczek pietruszki
  • przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi

 

Przygotowanie:

  1. Seler ugotować na parze.
  2. Pestki dyni uprażyć.
  3. Pęczek szczypiorku i pietruszki posiekać.
  4. Chleb namoczyć w wywarze.
  5. Pestki dyni zmielić w malakserze i przełożyć do większej miski.
  6. Zmielić ugotowany seler wraz z namoczonym chlebem.
  7. Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodając kolejno szczypiorek, pietruszkę i przyprawy.
  8. Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej przygotowaną masę.
  9. Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut.

 

Pasztet z pestek dyni i selera wspaniale wygląda i smakuje na świątecznym stole – jest jednak tak pyszny, że szkoda zostawiać go wyłącznie na takie specjalne okazje.

 

Smacznego!

 

Źródło: http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/04/weganski-pasztet-z-pestek-dyni-i-selera.html

 

Scroll to Top
Skip to content