Kto powiedział, że jak pasztet, to tylko z mięsa?
Otóż nie! Pasztety w wersji wege są jeszcze smaczniejsze, a ich skład może ograniczyć jedynie nasza kreatywność.
Poniżej propozycja z wykorzystaniem selera i pestek dyni. Pasztet niezwykle prosty w wykonaniu i cudownie łagodny w smaku.
Składniki (na 1 formę do keksa):
- 5 kromek razowego suchego chleba
- 500 ml wywaru warzywnego (może być z kostki ekologicznej)
- 1 duży seler
- 200 g pestek dyni
- pęczek szczypiorku
- pęczek pietruszki
- przyprawy: pieprz ziołowy, czosnek niedźwiedzi
Przygotowanie:
- Seler ugotować na parze.
- Pestki dyni uprażyć.
- Pęczek szczypiorku i pietruszki posiekać.
- Chleb namoczyć w wywarze.
- Pestki dyni zmielić w malakserze i przełożyć do większej miski.
- Zmielić ugotowany seler wraz z namoczonym chlebem.
- Wszystkie składniki wymieszać w misce, dodając kolejno szczypiorek, pietruszkę i przyprawy.
- Formę keksową wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do niej przygotowaną masę.
- Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 45-50 minut.
Pasztet z pestek dyni i selera wspaniale wygląda i smakuje na świątecznym stole – jest jednak tak pyszny, że szkoda zostawiać go wyłącznie na takie specjalne okazje.
Smacznego!
Źródło: http://tysiacsmakow.blogspot.com/2014/04/weganski-pasztet-z-pestek-dyni-i-selera.html