Prosta i szybka w przygotowaniu. Zaskakuje smakiem, a co najważniejsze zawiera prozdrowotne połączenie brokuła i pomidorów.
Składniki:
- 1 brokuł
- 10–12 pomidorków koktajlowych
- 2 łyżeczki ostrej musztardy kremskiej lub francuskiej z całą gorczycą
- 1 łyżeczka ostrej oliwy (np. z papryczką chili)
- 2 łyżeczki zwykłej oliwy
- 1 bardzo duży ząbek czosnku (ewentualnie kilka mniejszych)
- sól do smaku
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Brokuła podzielić na różyczki, a następnie wrzucić na wrzątek i chwilę gotować – tak, by zachował jędrność (około 3 minuty).
- Delikatnie odcedzić i szybko przelać zimną wodą (jak w przepisie na pesto).
- Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
- Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać musztardę, oliwy i sól. Wymieszać.
- Odcedzonego brokuła połączyć z pomidorami, a następnie polać sosem i delikatnie wymieszać (łyżką lub potrząsając miską). Można dodać do smaku sól.
- Sałatkę podać, gdy tylko „przegryzie się” i schłodzi w lodówce.
Praktyczna wskazówka:
Różyczki brokuła można również gotować przez 3-4 minuty na parze. Dzięki temu będą nie tylko odpowiednio jędrne, ale też zachowają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych.
Smacznego!
Źródło: https://zakreconywegeobiad.pl/salatkazbrokulaipomidoraprostaiszybka/#