Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Prosta i szybka w przygotowaniu. Zaskakuje smakiem, a co najważniejsze zawiera prozdrowotne połączenie brokuła i pomidorów.

 

Składniki:

  • 1 brokuł
  • 10–12 pomidorków koktajlowych
  • 2 łyżeczki ostrej musztardy kremskiej lub francuskiej z całą gorczycą
  • 1 łyżeczka ostrej oliwy (np. z papryczką chili)
  • 2 łyżeczki zwykłej oliwy
  • 1 bardzo duży ząbek czosnku (ewentualnie kilka mniejszych)
  • sól do smaku

 

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. Brokuła podzielić na różyczki, a następnie wrzucić na wrzątek i chwilę gotować – tak, by zachował jędrność (około 3 minuty).
  2. Delikatnie odcedzić i szybko przelać zimną wodą (jak w przepisie na pesto).
  3. Pomidorki koktajlowe pokroić na ćwiartki.
  4. Przygotować sos: czosnek przecisnąć przez praskę do miseczki. Dodać musztardę, oliwy i sól. Wymieszać.
  5. Odcedzonego brokuła połączyć z pomidorami, a następnie polać sosem i delikatnie wymieszać (łyżką lub potrząsając miską). Można dodać do smaku sól.
  6. Sałatkę podać, gdy tylko przegryzie się i schłodzi w lodówce.

 

Praktyczna wskazówka:

Różyczki brokuła można również gotować przez 3-4 minuty na parze. Dzięki temu będą nie tylko odpowiednio jędrne, ale też zachowają więcej wartości odżywczych i zdrowotnych.

 

Smacznego!

 

Źródło: https://zakreconywegeobiad.pl/salatkazbrokulaipomidoraprostaiszybka/#