Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Połączenie brokułów, kalafiora i kwaskowatych wiśni jest naprawdę niebanalne. W przepisie doskonale sprawdzą się również borówki amerykańskie.
Składnikiem zlepiającym warzywa z owocami jest kasza jaglana i zmielony len złocisty, a dzięki takim przyprawom jak jałowiec, rozmaryn, curry, kminek i kolendra pasztet nabiera niepowtarzalnego, lekko dzikiego smaku.

 

Składniki:

  • 1 średni brokuł
  • 1 średni kalafior
  • 1 szklanka wydrylowanych wiśni
  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 3 łyżki mielonego lnu złocistego
  • 4 ziarna jałowca
  • łyżka igieł rozmarynu
  • łyżeczka curry
  • łyżeczka ziaren kminku
  • łyżka suszonego lubczyku
  • łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki drobno posiekanego koperku
  • łyżeczka mielonej kolendry
  • sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Brokuła i kalafior podzielić na różyczki (kilka odłożyć na wierzch pasztetu). Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni pod folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzić.
  2. Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić.
  3. Dokładnie zmiksować brokuła i kalafior z kaszą.
  4. Jałowiec, rozmaryn i kminek wrzucić do moździerza i dokładnie sproszkować. Dodać do warzyw razem ze zmielonym lnem i pozostałymi składnikami.
  5. Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
  6. Przygotować formę (na pasztet idealna będzie keksówka): wysmarować olejem i posypać np. kaszą manną lub mąką.
  7. Do blaszki wyłożyć część masy i rozsypać na niej część wiśni. Następnie nałożyć pozostałą masę. Na wierzchu rozłożyć różyczki brokuła i kalafiora oraz kilka wiśni.
  8. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około godzinę.
  9. Po dokładnym ostudzeniu pasztet wyjąć z formy i wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu będzie się lepiej kroił.

 

Praktyczna wskazówka:
Pasztet smakuje wybornie podany z sosem z musztardy i soku z cytryny.

 

Smacznego!

 

Źródło: https://weganon.pl/pasztet-brokuowo-kalafiorowy-z-wisniami/