Połączenie brokułów, kalafiora i kwaskowatych wiśni jest naprawdę niebanalne. W przepisie doskonale sprawdzą się również borówki amerykańskie.
Składnikiem zlepiającym warzywa z owocami jest kasza jaglana i zmielony len złocisty, a dzięki takim przyprawom jak jałowiec, rozmaryn, curry, kminek i kolendra pasztet nabiera niepowtarzalnego, lekko dzikiego smaku.
Składniki:
- 1 średni brokuł
- 1 średni kalafior
- 1 szklanka wydrylowanych wiśni
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
- 3 łyżki mielonego lnu złocistego
- 4 ziarna jałowca
- łyżka igieł rozmarynu
- łyżeczka curry
- łyżeczka ziaren kminku
- łyżka suszonego lubczyku
- łyżka suszonego oregano
- 3 łyżki drobno posiekanego koperku
- łyżeczka mielonej kolendry
- sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie:
- Brokuła i kalafior podzielić na różyczki (kilka odłożyć na wierzch pasztetu). Piec przez około godzinę w temperaturze 200 stopni pod folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Wystudzić.
- Kaszę jaglaną ugotować i wystudzić.
- Dokładnie zmiksować brokuła i kalafior z kaszą.
- Jałowiec, rozmaryn i kminek wrzucić do moździerza i dokładnie sproszkować. Dodać do warzyw razem ze zmielonym lnem i pozostałymi składnikami.
- Doprawić do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
- Przygotować formę (na pasztet idealna będzie keksówka): wysmarować olejem i posypać np. kaszą manną lub mąką.
- Do blaszki wyłożyć część masy i rozsypać na niej część wiśni. Następnie nałożyć pozostałą masę. Na wierzchu rozłożyć różyczki brokuła i kalafiora oraz kilka wiśni.
- Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i piec przez około godzinę.
- Po dokładnym ostudzeniu pasztet wyjąć z formy i wstawić na kilka godzin do lodówki, dzięki czemu będzie się lepiej kroił.
Praktyczna wskazówka:
Pasztet smakuje wybornie podany z sosem z musztardy i soku z cytryny.
Smacznego!
Źródło: https://weganon.pl/pasztet-brokuowo-kalafiorowy-z-wisniami/