Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i kilkanaście minut. Co najważniejsze, zużywa się w nim całego brokuła, razem z łodygą, która również jest jadalną i pyszną częścią, nie zmarnujemy więc ani kawałka.

Pesto zachwyca intensywnym aromatem czosnku z nutą pietruszki i cytryny, a najlepiej smakuje z pieczonymi warzywami, z makaronem lub na dobrym pieczywie.

 

Składniki na jeden słoik:

  • 1 brokuł
  • ⅔ szklanki oliwy z oliwek
  • 1 szklanka migdałów
  • 3-4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki natki pietruszki
  • 4 łyżki płatków drożdżowych (składnik opcjonalny, jednak warto go dodać) mały
  • kawałek świeżego chili lub szczypta suszonego
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • sól i pieprz do smaku

 

Przygotowanie:

  1. Rozgrzać dużą patelnię, a następnie wysypać na nią migdały. Prażyć do czasu, aż zaczną pachnieć (około minutę). Odstawić do przestudzenia.
  2. W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. W tym czasie odciąć różyczki brokuła, a łodygę obrać z twardej skórki i pokroić w cienkie plastry (dzięki takiemu przygotowaniu, a następnie zblanszowaniu łodyga będzie równie miękka i smaczna jak różyczki brokuła).
  3. Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić do niej przygotowanego brokuła i ponownie zagotować. Od momentu zawrzenia gotować jeszcze 3 minuty, a następnie delikatnie odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Pozwoli to na zachowanie zielonego koloru brokuła.
  4. Brokuła, uprażone migdały i pozostałe składniki wrzucić do blendera i krótko zmiksować na pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym przełożyć do słoika.

 

Praktyczna wskazówka:

Pesto przechowywać w lodówce (maksymalnie do 10 dni).

 

Smacznego!

 

Źródło: https://www.jadlonomia.com/przepisy/pestobrokuowe/