Do jego przygotowania wystarczy kilka składników i kilkanaście minut. Co najważniejsze, zużywa się w nim całego brokuła, razem z łodygą, która również jest jadalną i pyszną częścią, nie zmarnujemy więc ani kawałka.
Pesto zachwyca intensywnym aromatem czosnku z nutą pietruszki i cytryny, a najlepiej smakuje z pieczonymi warzywami, z makaronem lub na dobrym pieczywie.
Składniki na jeden słoik:
- 1 brokuł
- ⅔ szklanki oliwy z oliwek
- 1 szklanka migdałów
- 3-4 ząbki czosnku
- 2 łyżki natki pietruszki
- 4 łyżki płatków drożdżowych (składnik opcjonalny, jednak warto go dodać) mały
- kawałek świeżego chili lub szczypta suszonego
- łyżeczka skórki otartej z cytryny
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie:
- Rozgrzać dużą patelnię, a następnie wysypać na nią migdały. Prażyć do czasu, aż zaczną pachnieć (około minutę). Odstawić do przestudzenia.
- W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli. W tym czasie odciąć różyczki brokuła, a łodygę obrać z twardej skórki i pokroić w cienkie plastry (dzięki takiemu przygotowaniu, a następnie zblanszowaniu łodyga będzie równie miękka i smaczna jak różyczki brokuła).
- Kiedy woda zacznie się gotować, wrzucić do niej przygotowanego brokuła i ponownie zagotować. Od momentu zawrzenia gotować jeszcze 3 minuty, a następnie delikatnie odcedzić i szybko przelać zimną wodą. Pozwoli to na zachowanie zielonego koloru brokuła.
- Brokuła, uprażone migdały i pozostałe składniki wrzucić do blendera i krótko zmiksować na pesto. Doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym przełożyć do słoika.
Praktyczna wskazówka:
Pesto przechowywać w lodówce (maksymalnie do 10 dni).
Smacznego!