Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Kto powiedział, że słodycze nie mogą być zdrowe i do tego przepyszne? Surowe, bez pieczenia i łatwe w przygotowaniu słodycze raw są doskonałym zamiennikiem tradycyjnych deserów. Nie tylko są wyśmienite, ale także bogate w witaminy, składniki mineralne i zdrowe tłuszcze. Jeśli dopiero rozpoczynasz swoją przygodę z deserami raw, koniecznie wypróbuj ten przepis na wegański jagielnik o najmodniejszym smaku ostatnich lat — słony karmel.

Składniki na spód:

  • 1 czubata szklanka suszonych daktyli
  • 1/2 szklanki płatków owsianych (w wersji bezglutenowej użyj jaglanych)
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 1 łyżka ciemnego kakao

Składniki na masę:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej
  • 1 szklanka mleka roślinnego
  • 1 szklanka wody
  • 1 puszka mleka kokosowego dobrej jakości
  • 1/2 szklanki wiórków kokosowych
  • 1 łyżka oleju kokosowego nierafinowanego
  • 6 łyżek syropu z agawy lub inne ulubione słodzidło

Składniki na słony karmel:

  • 1/2 szklanki suszonych daktyli
  • 3 łyżki masła orzechowego
  • duża szczypta soli
  • Do dekoracji płatki migdałowe lub wiórki kokosowe.

Przygotowanie:

  1. Daktyle na spód i karmel zalać wcześniej gorącą wodą w osobnych miseczkach i pozostawić na 30 minut. W tym czasie gotować kaszę jaglaną na mleku roślinnym i wodzie z łyżką oleju kokosowego przez 15 minut na małym ogniu, nie zdejmując pokrywki. Po tym czasie wyłączyć palnik i pozostawić kaszę na 10 minut dalej pod przykryciem.
  2. Płatki owsiane zmielić w blenderze. Przełożyć do miski, dodać wiórki, olej kokosowy, kakao, odsączone daktyle oraz 4-5 łyżek wody użytej wcześniej do namaczania daktyli. Wszystko zblendować na gładką masę. Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, przełożyć masę i rozprowadzać dłonią zwilżoną zimną wodą. Wstawić do lodówki na 20 minut.
  3. Kiedy kasza jaglana wystygnie, zblendować razem z wiórkami kokosowymi, mlekiem kokosowym i syropem z agawy na gładką masę. Przełożyć do tortownicy.
  4. Masło orzechowe zblendować z dużą szczyptą soli i daktylami, dodając wody z namaczania do uzyskania kremowej konsystencji. Równomiernie rozsmarować na warstwie jaglanej i na koniec udekorować. Wstawić do lodówki na całą noc.

Praktyczne wskazówki:

Przed gotowaniem warto przepłukać kaszę jaglaną na przemian zimną i ciepłą wodą. W ten sposób pozbędziemy się goryczki.

Smacznego!

Źródło: https://www.jednospojrzenie.pl/jagielnik-z-daktylowym-solonym-karmelem-vegan/