Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Taki deser to same zalety: jest zdrowy dzięki borówkom, a dodatkowo nie zawiera glutenu ani laktozy. Wegańskie tarty są lekkie i pyszne, słowem: idealne na lato!

Delektujmy się bez wyrzutów sumienia.

 

Składniki:

Na spód:

  • 100 g migdałów
  • 60 g wiórek kokosowych
  • 180 g daktyli bez pestek
  • 2 łyżki wody

Na krem kokosowy:

  • 1 puszka mleczka kokosowego (uprzednio schłodzona w lodówce przez minimum 24 godziny)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 60 g wiórków kokosowych 

Na wierzch:

  • 200 g świeżych borówek amerykańskich

 

Przygotowanie:

  1. Składniki na spód włożyć do malaksera i ucierać do momentu, aż powstanie gęsta i kleista masa, dająca się formować w rękach.
  2. Przygotować 4 formy do tarteletek o średnicy 10 cm. Idealne będą foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyć na nie masę i mocno docisnąć wilgotnymi dłońmi. Wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny.
  3. Przygotować krem: delikatnie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i wybrać z niej gęstą śmietankę. Ubijać mikserem, aż zrobi się sztywna (2-3 minuty).
  4. Dodać syrop klonowy i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
  5. Tarteletki napełnić kremem i wyłożyć na wierzch borówki amerykańskie. Podawać schłodzone.

 

Smacznego!

 

Źródło: https://odzywianie.hellozdrowie.pl/blog-weganskie-tarty-z-borowkami/