Taki deser to same zalety: jest zdrowy dzięki borówkom, a dodatkowo nie zawiera glutenu ani laktozy. Wegańskie tarty są lekkie i pyszne, słowem: idealne na lato!
Delektujmy się bez wyrzutów sumienia.
Składniki:
Na spód:
- 100 g migdałów
- 60 g wiórek kokosowych
- 180 g daktyli bez pestek
- 2 łyżki wody
Na krem kokosowy:
- 1 puszka mleczka kokosowego (uprzednio schłodzona w lodówce przez minimum 24 godziny)
- 2 łyżki syropu klonowego
- 60 g wiórków kokosowych
Na wierzch:
- 200 g świeżych borówek amerykańskich
Przygotowanie:
- Składniki na spód włożyć do malaksera i ucierać do momentu, aż powstanie gęsta i kleista masa, dająca się formować w rękach.
- Przygotować 4 formy do tarteletek o średnicy 10 cm. Idealne będą foremki z wyjmowanym dnem. Wyłożyć na nie masę i mocno docisnąć wilgotnymi dłońmi. Wstawić do zamrażalnika na około 2 godziny.
- Przygotować krem: delikatnie otworzyć puszkę mleczka kokosowego i wybrać z niej gęstą śmietankę. Ubijać mikserem, aż zrobi się sztywna (2-3 minuty).
- Dodać syrop klonowy i jeszcze chwilę ubijać. Następnie wsypać wiórki kokosowe i dokładnie wymieszać.
- Tarteletki napełnić kremem i wyłożyć na wierzch borówki amerykańskie. Podawać schłodzone.
Smacznego!
Źródło: https://odzywianie.hellozdrowie.pl/blog-weganskie-tarty-z-borowkami/