O Zdrowie Dbaj

Drożdżowa babka bezglutenowa

Wielkanoc tuż-tuż, przedstawiamy więc rewelacyjny przepis na drożdżową babkę bezglutenową – bez jajek, masła, mleka i nabiału. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie – z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.

 

Składniki:

4,5 szklanki bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba

1 puszka mleka kokosowego (400 ml), dość tłustego (o zawartości minimum 20% tłuszczu)

80-100 ml syropu z daktyli lub klonowego (alternatywnie można użyć też miodu)

2,5 łyżeczki bezglutenowych drożdży cukierniczych

6-8 łyżek soczystych i miękkich rodzynek

dowolny aromat (najlepiej sprawdzi się naturalny aromat pomarańczowy, cytrynowy lub arakowy)

gorzka czekolada do polania babki

dowolna wegańska i bezglutenowa posypka do przyozdobienia (jak najbardziej sprawdzą się w tej roli także siekane orzechy)

olej i bezglutenowa mąka lub bułka tarta do wysypania blachy z kominem

 

Przygotowanie:

  1. Puszkę mleka kokosowego otworzyć i dokładnie je wymieszać.
  2. Mieszankę do wypieku chleba wsypać do miski i dolać prawie całą puszkę mleka. Dodać syrop, drożdże, rodzynki i aromat. Całość wyrabiać do momentu, aż powstanie sprężyste ciasto (w przypadku mieszanek jest to zwykle kwestia starannego wymieszania składników). Można użyć miksera z hakiem.
  3. Blaszkę do babki z kominem posmarować olejem i wysypać bezglutenową mąką lub bułką tartą.
  4. Ciasto wyłożyć do formy i przykryć folią. Odstawić do czasu podwojenia objętości.
  5. Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
  6. Babkę ostudzić, a następnie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wybraną posypką lub orzechami.

 

Drożdżowa babka wegańska bez glutenu jest gotowa!

Smacznego!

 

 

Źródło:

https://www.olgasmile.com/babka-bezglutenowa-weganska.html

Scroll to Top
Skip to content