Wielkanoc tuż-tuż, przedstawiamy więc rewelacyjny przepis na drożdżową babkę bezglutenową – bez jajek, masła, mleka i nabiału. Ciasto jest łatwe w wykonaniu, a smakuje wyśmienicie – z pewnością zachwyci niejedno podniebienie.
Składniki:
4,5 szklanki bezglutenowej mieszanki do wypieku chleba
1 puszka mleka kokosowego (400 ml), dość tłustego (o zawartości minimum 20% tłuszczu)
80-100 ml syropu z daktyli lub klonowego (alternatywnie można użyć też miodu)
2,5 łyżeczki bezglutenowych drożdży cukierniczych
6-8 łyżek soczystych i miękkich rodzynek
dowolny aromat (najlepiej sprawdzi się naturalny aromat pomarańczowy, cytrynowy lub arakowy)
gorzka czekolada do polania babki
dowolna wegańska i bezglutenowa posypka do przyozdobienia (jak najbardziej sprawdzą się w tej roli także siekane orzechy)
olej i bezglutenowa mąka lub bułka tarta do wysypania blachy z kominem
Przygotowanie:
- Puszkę mleka kokosowego otworzyć i dokładnie je wymieszać.
- Mieszankę do wypieku chleba wsypać do miski i dolać prawie całą puszkę mleka. Dodać syrop, drożdże, rodzynki i aromat. Całość wyrabiać do momentu, aż powstanie sprężyste ciasto (w przypadku mieszanek jest to zwykle kwestia starannego wymieszania składników). Można użyć miksera z hakiem.
- Blaszkę do babki z kominem posmarować olejem i wysypać bezglutenową mąką lub bułką tartą.
- Ciasto wyłożyć do formy i przykryć folią. Odstawić do czasu podwojenia objętości.
- Piec 40 minut w piekarniku nagrzanym do 170 stopni.
- Babkę ostudzić, a następnie polać rozpuszczoną czekoladą i posypać wybraną posypką lub orzechami.
Drożdżowa babka wegańska bez glutenu jest gotowa!
Smacznego!
Źródło:
https://www.olgasmile.com/babka-bezglutenowa-weganska.html