Nasza propozycja wielkanocnego żurku to wersja nie tylko wegańska – bez żadnych składników odzwierzęcych – ale i bezglutenowa. Zupa ma swój charakterystyczny kwaśny posmak i pięknie pachnie. Jest zarówno bardzo zdrowa, jak i wyjątkowo smaczna.
Zakwas na żurek bezglutenowy
Składniki:
5 czubatych łyżek mąki ryżowej pełnoziarnistej
5 ząbków czosnku
4 liście laurowe
10 ziaren ziela angielskiego
2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków (dzięki któremu dojrzewanie zakwasu przebiegnie szybciej)
1,2 litra wody
Przygotowanie:
- Czosnek obrać i drobno pokroić lub przepuścić przez wyciskacz.
- Wodę, mąkę, czosnek, przyprawy i sok z kapusty lub ogórków wymieszać w dużym słoju (można też użyć kamionki).
- Przykryć gazą, a następnie odstawić na minimum 5 dni. Codziennie mieszać zakwas minimum raz, najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki.
- Zakwas można uznać za gotowy do użycia, gdy zaczyna kwaśno i słodko pachnieć.
Żurek bezglutenowy wegański
Składniki:
1 słoik zakwasu na żurek bezglutenowy według powyższego przepisu
3 cebule
3 ząbki czosnku
3 liście laurowe
1 łyżka ziela angielskiego
1 puszka mleka kokosowego (najlepiej sprawdzi się to z wysoką zawartością tłuszczu)
1 kg ziemniaków
sól
czarny pieprz
Przygotowanie:
- Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać 1,5 litra wody. Dodać przyprawy i gotować około 20 minut.
- W międzyczasie obrać ziemniaki. Zalać wodą i ugotować do miękkości.
- Wodę z ugotowanych ziemniaków wraz z zakwasem wlać do gotującej się wody z cebulą. Doprowadzić do wrzenia, nie przestając mieszać.
- Dodać mleko kokosowe i starannie wymieszać.
- Dołożyć ziemniaki, jednocześnie doprawiając całość do smaku solą i pieprzem.
Smacznego!
Źródła:
- https://www.olgasmile.com/zurek-bezglutenowy-weganski.html
- https://www.olgasmile.com/zakwas-na-zurek-bezglutenowy.html