Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Nasza propozycja wielkanocnego żurku to wersja nie tylko wegańska – bez żadnych składników odzwierzęcych – ale i bezglutenowa. Zupa ma swój charakterystyczny kwaśny posmak i pięknie pachnie. Jest zarówno bardzo zdrowa, jak i wyjątkowo smaczna.

 

Zakwas na żurek bezglutenowy

 

Składniki:

5 czubatych łyżek mąki ryżowej pełnoziarnistej

5 ząbków czosnku

4 liście laurowe

10 ziaren ziela angielskiego

2 łyżki soku z kapusty lub kiszonych ogórków (dzięki któremu dojrzewanie zakwasu przebiegnie szybciej)

1,2 litra wody

 

Przygotowanie:

  1. Czosnek obrać i drobno pokroić lub przepuścić przez wyciskacz.
  2. Wodę, mąkę, czosnek, przyprawy i sok z kapusty lub ogórków wymieszać w dużym słoju (można też użyć kamionki).
  3. Przykryć gazą, a następnie odstawić na minimum 5 dni. Codziennie mieszać zakwas minimum raz, najlepiej przy użyciu drewnianej łyżki.
  4. Zakwas można uznać za gotowy do użycia, gdy zaczyna kwaśno i słodko pachnieć.

 

Żurek bezglutenowy wegański

 

Składniki:

1 słoik zakwasu na żurek bezglutenowy według powyższego przepisu

3 cebule

3 ząbki czosnku

3 liście laurowe

1 łyżka ziela angielskiego

1 puszka mleka kokosowego (najlepiej sprawdzi się to z wysoką zawartością tłuszczu)

1 kg ziemniaków

sól

czarny pieprz

 

Przygotowanie:

  1. Cebule obrać i pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka i zalać 1,5 litra wody. Dodać przyprawy i gotować około 20 minut.
  2. W międzyczasie obrać ziemniaki. Zalać wodą i ugotować do miękkości.
  3. Wodę z ugotowanych ziemniaków wraz z zakwasem wlać do gotującej się wody z cebulą. Doprowadzić do wrzenia, nie przestając mieszać.
  4. Dodać mleko kokosowe i starannie wymieszać.
  5. Dołożyć ziemniaki, jednocześnie doprawiając całość do smaku solą i pieprzem.

 

Smacznego!

 

 

 

Źródła:

  • https://www.olgasmile.com/zurek-bezglutenowy-weganski.html
  • https://www.olgasmile.com/zakwas-na-zurek-bezglutenowy.html