Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z mocy drzemiącej w naturze – poznaje właściwości lecznicze roślin i ich korzystne oddziaływanie na organizm (zainteresowanych odsyłamy do tekstu w tym temacie: https://ozdrowiedbaj.pl/2023/05/08/moc-naturalnych-zasobow-natury/). Jednym z takich cudów przyrody jest powszechnie postrzegana jako chwast pokrzywa. Roślina stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych (znajdziemy w niej między innymi witaminy K i B2, kwas pantotenowy i askorbinowy), co więcej, może być smaczną bazą do wielu ciekawych potraw. Nasza propozycja na dziś to…
Zupa krem z pokrzywy
Składniki:
- około 150 g liści pokrzywy (najlepiej, by pochodziły z górnej części rośliny)
- 30-35 g masła
- szczypta asafetydy* (można zastąpić suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem)
- 2 łodygi selera naciowego
- garść czosnku niedźwiedziego
- 2 łyżki ryżu basmati
- 1 łyżka żółtej fasolki mung
- 1/2 batata (składnik opcjonalny)
- 1 litr wywaru warzywnego
- sól, pieprz – do smaku
- gęsty jogurt naturalny
- natka pietruszki – do przybrania
- podprażone ziarna słonecznika i/lub dyni – do przybrania
Przygotowanie:
- W wieczór poprzedzający przyrządzanie zupy namoczyć na noc ryż basmati i żółtą fasolkę mung.
- Seler obrać i pokroić.
- Dokładnie umyć liście pokrzywy.
- Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na średnim ogniu asafetydę z selerem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
- Dodać kolejne składniki: ryż basmati, żółtą fasolkę mung, batata. Dolać wywar warzywny. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
- Dodać liście pokrzyw, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut – do czasu, aż ryż i pokrzywy zmiękną.
- Pociąć liście czosnku niedźwiedziego i dodać do potrawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
- Zupę zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Podawać przyozdobioną kleksem jogurtu, posiekaną natką pietruszki i posypaną podprażonymi ziarnami słonecznika i/lub dyni.
Smacznego i… na zdrowie!
Źródło: https://www.facebook.com/AYUWellnessDorotaCizla
*Asafetyda jest aromatyczną przyprawą wywodzącą się z Azji o intensywnym smaku i zapachu przypominającym cebulę oraz czosnek, dlatego stosowana jako ich ziołowa alternatywa. Przyprawę poleca się ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie.