Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Coraz więcej osób zaczyna zdawać sobie sprawę z mocy drzemiącej w naturze – poznaje właściwości lecznicze roślin i ich korzystne oddziaływanie na organizm (zainteresowanych odsyłamy do tekstu w tym temacie: https://ozdrowiedbaj.pl/2023/05/08/moc-naturalnych-zasobow-natury/). Jednym z takich cudów przyrody jest powszechnie postrzegana jako chwast pokrzywa. Roślina stanowi bogate źródło witamin i soli mineralnych (znajdziemy w niej między innymi witaminy K i B2, kwas pantotenowy i askorbinowy), co więcej, może być smaczną bazą do wielu ciekawych potraw. Nasza propozycja na dziś to…

 

 Zupa krem z pokrzywy

 

Składniki:

  • około 150 g liści pokrzywy (najlepiej, by pochodziły z górnej części rośliny)
  • 30-35 g masła
  • szczypta asafetydy* (można zastąpić suszoną sproszkowaną cebulą lub suszonym sproszkowanym czosnkiem)
  • 2 łodygi selera naciowego
  • garść czosnku niedźwiedziego
  • 2 łyżki ryżu basmati
  • 1 łyżka żółtej fasolki mung
  • 1/2 batata (składnik opcjonalny)
  • 1 litr wywaru warzywnego
  • sól, pieprz – do smaku
  • gęsty jogurt naturalny
  • natka pietruszki – do przybrania
  • podprażone ziarna słonecznika i/lub dyni – do przybrania

 

Przygotowanie:

  1. W wieczór poprzedzający przyrządzanie zupy namoczyć na noc ryż basmati i żółtą fasolkę mung.
  2. Seler obrać i pokroić.
  3. Dokładnie umyć liście pokrzywy.
  4. Na patelni rozpuścić masło i podsmażyć na średnim ogniu asafetydę z selerem. Dusić pod przykryciem przez około 10 minut, od czasu do czasu mieszając.
  5. Dodać kolejne składniki: ryż basmati, żółtą fasolkę mung, batata. Dolać wywar warzywny. Doprowadzić do wrzenia i gotować 10 minut.
  6. Dodać liście pokrzyw, wymieszać i gotować jeszcze około 5 minut – do czasu, aż ryż i pokrzywy zmiękną.
  7. Pociąć liście czosnku niedźwiedziego i dodać do potrawy. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
  8. Zupę zmiksować do uzyskania konsystencji kremu. Podawać przyozdobioną kleksem jogurtu, posiekaną natką pietruszki i posypaną podprażonymi ziarnami słonecznika i/lub dyni.

           

Smacznego i… na zdrowie! 

 

Źródło: https://www.facebook.com/AYUWellnessDorotaCizla

*Asafetyda jest aromatyczną przyprawą wywodzącą się z Azji o intensywnym smaku i zapachu przypominającym cebulę oraz czosnek, dlatego stosowana jako ich ziołowa alternatywa. Przyprawę poleca się ze względu na jej korzystny wpływ na zdrowie.