Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Okres jesienno-zimowy to wzmożony czas zachorowań – warto odpowiednio się do niego przygotować, wzmacniając swoją odporność każdego dnia. Wbrew pozorom wcale nie musimy sięgać po apteczne suplementy i syropy. Wystarczy poznać moc ziół i przypraw, które nie dość, że podkreślają smak potraw, to budują naszą naturalną odporność. Można je bezpiecznie stosować zarówno u osób dorosłych, jak i u dzieci.

 

Zioła, które korzystnie wpływają na odporność

W każdej kuchni możemy znaleźć zioła, dzięki którym wzmocnimy odporność organizmu i uchronimy się przed chorobami. Są one dostępne przez cały rok – największą skuteczność wykazują świeże, jednak zioła można także suszyć czy zamrażać.

Tymianek

Jest to jeden z liderów, jeśli chodzi o skuteczność leczenia przeziębienia czy grypy. Tymianek można uprawiać w doniczce, świetnie podkreśla smak ryb, warzyw i makaronów. Jest bogatym źródłem witamin C i A oraz żelaza, wykazuje przy tym silne działanie bakteriobójcze. Tymianek w formie olejku zalecany jest do leczenia zakażeń górnych dróg oddechowych.

Czarnuszka

Nieco mniej znanym prozdrowotnym ziołem jest czarnuszka. Ta niepozorna roślina to bogate źródło olejków eterycznych, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwwirusowe i przeciwgrzybiczne. Czarnuszka, a właściwie jej ziarna i przygotowywany z nich olej, są uznawane za naturalny antybiotyk.

Natka pietruszki

W każdym domu natka pietruszki używana jest jako przyprawa podkreślająca smak zup, makaronów czy mięs. W naturalny sposób wzmacnia odporność i wykazuje działanie przeciwzapalne. Jest bogatym źródłem witaminy C, ponadto w zielonej części pietruszki znajduje się kwas foliowy i żelazo.

Czosnek

Czosnek jest wprawdzie warzywem, a nie ziołem, jednak należy o nim wspomnieć – to nieoceniona, naturalna broń w walce z grypą, przeziębieniami czy zakażeniami bakteryjnymi. Jego prozdrowotne właściwości znane są już od wieków. Czosnek zawiera allicynę, która wykazuje silne działanie przeciwbakteryjne i przeciwwirusowe. Regularne spożywanie czosnku wspomaga pracę układu odpornościowego, chroni przed zawałem, ułatwia odkrztuszanie.

 

Przyprawy, które korzystnie wpływają na odporność

Wiele używanych na co dzień przypraw może wspomóc naturalną odporność oraz przyśpieszyć leczenie bakteryjnych i wirusowych zakażeń. Warto znać te z nich, które są w szczególności zalecane w okresie jesienno-zimowym. Ich regularne stosowanie nie tylko wzmocni lub podkreśli smak potraw, ale również uchroni przed uciążliwym przeziębieniem.

Ostra papryka

Polska kuchnia lubi mocne przyprawy, dlatego większość z nas chętnie sięga po pikantną paprykę. Ostre odmiany zawierają kapsaicynę – jest to substancja, która wykazuje działanie przeciwbakteryjne, jest wykorzystywana w leczeniu bólu, a także przeciwdziała rozwojowi komórek nowotworowych.

Imbir

Imbir wykorzystywany jest głównie do przygotowywania dań kuchni wschodniej, jednak wystarczy niewielka ilość przyprawy w herbacie, by móc korzystać z jego prozdrowotnych właściwości. Imbir wykazuje działanie rozgrzewające, przeciwzapalne i odkażające. Pomaga organizmowi zwalczyć przeziębienie, a także bakteryjne zakażenia górnych dróg oddechowych.

Cynamon

Kolejną przyprawą wspomagającą zwalczanie zakażeń bakteryjnych jest cynamon. Jego charakterystyczny korzenny smak świetnie komponuje się nie tylko w deserach, ale również podkreśla aromat mięs. Cynamon ma działanie rozgrzewające – bardzo często stanowi składnik herbat wspomagających odporność i leczenie przeziębienia.

Anyż

Anyż nie cieszy się dużą popularnością, a jednak ma zbawienny wpływ na funkcjonowanie układu odpornościowego. Warto po niego sięgać nie tylko w okresie świątecznym. Anyż wspomaga produkcję białych krwinek, które odpowiadają za zwalczanie zakażeń. Jest szczególnie polecany przy zakażeniach górnych dróg oddechowych, ponieważ ułatwia odkrztuszanie.

 

Czy zioła i przyprawy mogą zastąpić leki?

Wymienione zioła i przyprawy zawierają w sobie moc olejków eterycznych, witamin i innych składników odżywczych, które korzystnie wpływają na pracę układu odpornościowego. Wspomagają białe krwinki w zwalczaniu patogennych bakterii, wirusów czy grzybów. Nie oznacza to jednak, że naturalne leczenie powinno całkowicie zastępować wizyty u lekarza czy stanowić jedyną formę terapii. Zioła i przyprawy mogą być stosowane regularnie dla wzmocnienia odporności, dzięki czemu będziemy chorować mniej, a jeśli złapiemy przeziębienie czy grypę, organizm łatwiej zwalczy zakażenie. Wypicie kilku kubków herbaty z imbirem nie spowoduje od razu wyzdrowienia – jeśli objawy są nasilone i nie ustępują samoistnie, warto zapisać się na wizytę u lekarza.

 

 

Źrodła:

  • https://spokojnyumysl.pl/blog/najskuteczniejsze-ziola-na-odpornosc/
  • https://projektzdrowie.info/porada/jakie-przyprawy-wzmacniaja-odpornosc
  • https://poranek.pl/jak-zadbac-o-swoja-odpornosc-kilka-naturalnych-sprawdzonych-metod/