Nr konta bankowego: 91 1750 0012 0000 0000 4090 2589 biuro@ozdrowiedbaj.pl

Nie każdej osobie dane jest dożycie wieku senioralnego. Bycie seniorem wymaga dbałości o siebie i starania się o to, by dobrze przeżyć czas na emeryturze. Wiek emerytalny to czas dający wiele możliwości. Zdrowe odżywianie sprawdza się doskonale, o czym wiedzą ci, którzy je stosują. Senior ma pewne ograniczenia – nie wszystko może jeść, nie wszystko też jeść powinien.

 

Lekko, smacznie i zdrowo

Seniorzy są osobami, które często pracują dodatkowo, na część etatu, lub realizują swoje hobby i pasje, takie jak uprawianie sportu, wędrówki piesze, udział w kursach i działaniach stowarzyszeń. Potrzebują energii, ale jednocześnie nie powinni przejadać się. Obciążanie żołądka i wątroby może być dla nich bardzo szkodliwe. Zbilansowana dieta jest tym, czego potrzebują osoby dojrzałe.

 

Jaka dieta dla seniora?

Senior powinien jeść inaczej niż w młodości. Nie dla niego są zupy zabielane śmietaną, słodkie ciastka, słone przekąski, ciężkostrawne potrawy. Dania gotowe nie są dobrym wyborem, ponieważ pełno w nich dodatków i konserwantów.

Najwięcej należy spożywać świeżych owoców i warzyw – na surowo lub ugotowane na parze. Owoce i warzywa, a także pełnoziarniste pieczywo to produkty bogate w błonnik, który jest szczególnie ważny dla osób starszych. Dlatego warto zaopatrywać się w pieczywo i makarony produkowane z mąki z pełnego przemiału. Zalecane są także kasze, jak również brązowy ryż (zamiast powszechnego białego ryżu).

Bardzo zdrowe są także warzywa strączkowe, choć u niektórych seniorów mogą wywoływać wzdęcia i problemy żołądkowe. Warto wtedy wypróbować przyprawy, takie jak kminek, majeranek i cząber, które zapobiegają wzdęciom. Jeśli jednak ktoś nadal ma problemy trawienne po spożyciu strączków, wówczas zamiast nich powinien włączyć do swojej diety jajka, najlepiej ze sprawdzonego źródła.

Sól i cukier powinno się ograniczać. Smaku i aromatu potrawom mogą dodać zioła, które pięknie pachną i poprawiają trawienie. Zamiast soli można wybrać tymianek, oregano, zioła prowansalskie i wiele innych aromatycznych dodatków.

Zalecane są również nasiona, np. słonecznika lub dyni, oraz orzechy. Można je zmielić i dodać do porannej owsianki. Owsiankę można gotować na wodzie lub mleku roślinnym i spożywać ze świeżymi owocami.

Zawsze też trzeba uwzględnić zalecenia medyczne, jeśli takie są – inna dieta jest dedykowana osobie chorej na cukrzycę, a inna cierpiącej na miażdżycę lub alergię pokarmową.

 

Co do picia?

Codziennie należy pić wodę – powinno być to około 1,5 litra na dobę. Może być to woda mineralna niegazowana lub po prostu przegotowana kranówka – ta najlepiej z dodatkiem soku z cytryny. Rekomendowane są również herbatki owocowe i ziołowe, jednak w przypadku ziół dobrze jest skonsultować się ze specjalistą, czy określone zioło nie wchodzi w reakcję z przyjmowanymi lekami.

 

Słodkości – można czy nie można?

Powinno się wyeliminować z diety przemysłowe słodycze, jak również niezdrowe wyroby domowe. Nie oznacza to, że senior musi się całkowicie pozbawić przyjemności płynącej ze spożywania słodkości, nic podobnego! Istnieje możliwość przygotowania samodzielnie zdrowych słodyczy, a kilka ciekawych przepisów proponujemy tutaj.

 

Podsumowując…

Senior powinien:

* zjeść 3-5 niewielkich posiłków dziennie;

* dieta powinna być urozmaicona, smaczna, ładnie podana, aby pobudzić łaknienie – kolorowe talerze zachęcają do jedzenia;

* jeśli senior nie chce jeść w danej chwili, to nie należy go zmuszać, lecz zachęcić do jedzenia za godzinę lub dwie;

* zrezygnować z tradycyjnych słodyczy i słodzonych napojów;

* wykluczyć nabiał i mięso, ewentualnie od czasu do czasu włączyć do diety jajka na miękko z dobrego źródła.

 

Pyszne potrawy są dokładnie tym, co dobre i zalecane. Jemy najpierw oczami, a dotyczy to osób w każdym wieku. Kolorowe warzywa, ładnie skomponowane i smacznie przyrządzone na pewno sprawią wiele radości i przyjemności. Przygotowując posiłki w sposób zrównoważony, zapewniamy sobie zdrowie i przedłużamy swoje życie. Jedząc niezdrowo i tłusto, rujnujemy własne dobre samopoczucie.

 

Najlepiej jest, gdy o seniora zadba rodzina. Jeśli samodzielne skomponowanie diety jest trudne, wówczas warto wybrać się do dietetyka i poprosić o dedykowany jadłospis. Zdrowa dieta to zdrowe oczy, serce, wątroba czy jelita. Jeśli będziemy o tym pamiętać i dbać o siebie, to wiek senioralny okaże się czasem pełnym radości i miło spędzonych chwil.

 

 

Źródło

  • https://www.akademiadietetyki.pl/dietetyka/dieta-seniora-xxi-wieku/#:~:text=Dieta%20se